Dajana Lendak, najmlađi doktor nauka ne želi da napusti Srbiju

Dajana Lendak je sa 29 godina najmlađi doktor nauka na Medicinskom fakultetu, a uspela je da za nepune tri decenije života završi osnovne i doktorske studije.

Dajana Lendak je sa 29 godina najmlađi doktor nauka na Medicinskom fakultetu, a uspela je da za nepune tri decenije života završi osnovne i doktorske studije.


Doktorka zaposlena na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine uspela je da pomeri granice na svom fakultetu, gde je do sada najmlađi doktorand imao 30 godina. Osnovne studije upisala je 2004. godine, a diplomirala 2010. sa prosekom 9,75. ''Nisam čekala istek apsloventskog staža, pa sam diplomirala po isteku šeste godine studija'', kaže Lendak.

Čim je dobila diplomu osnovnih studija, upisala je doktorske studije, koje je privela kraju prošle nedelje. ''Osnovna sfera interesovanja bila mi je sepsa, kao jedna od najkompleksnijih stvari u medicini, a pogotovo u infektivnim bolestima. U doktorskoj disertaciji sam se bavila laboratorijskim parametrima koji bi mogli da ukažu na težinu kliničke slike i razvoj komplikacija sepse'', dodaje ona. Kaže da je uspevala da uskladi društevni život sa obavezema na fakultetu.

"Pored redovnog posećivanja nastave i redovnog učenja koji su recept za trajno znanje, svima nam naiđu i trenuci kada mislimo da su studije prezahtevne, tada energiju crpimo iz podrške porodice, prijatelja i kolega sa studija. Inspiraciju za dalji rad nalazimo u pojedinim profesorima i asistentima koji nas ličnim primerom motivišu da pružimo najbolje, kaže ona. Kako dodaje, znanje stečeno na fakuletu značajno je za dalju karijeru.

Ostaje u Srbiji

''Ne nameravam da napustim Srbiju. Zaposlila sam se u ustanovi najvišeg ranga i zadovoljna sam. Imam od koga da naučim posao i nema razloga da napuštam zemlju, kao što su neke kolege otišle, jer nisu dobile posao'', navodi Dajana.

  • Nada

    14.10.2015 08:32
    Zanosis se...
    Draga koleginice nisi nikako u pravu.Sad mozda deluje tako,kao i mnogima od nas pre 10-15 godina.Moj suprug se cak vratio iz inostranstva posle 5-og oktobra.Ubrzo te stigne realnost,beda od plate,politika,stranacko napredovanje.Jos ako budes imala vremena i srece da stignes i osnovati porodicu i imati decu,samo ce ti se kasti.Oni koji misle svojom glavom neprijatelji su rezima.Srecno!
  • Halter ego

    12.10.2015 16:01
    Čuj najmladji doktor nauka
    Svaka čast devojci, držimo joj palčeve da nas izleči sve komplet, ionako svakom građaninu Srbije ponaosob treba jedan dobar, baš dobar lekar ( psihijatar manje više, na sepsu smo posle osiromašenog uranijuma većinski imuni ).

    Ali najmlađi doktor nauka je dr Vojislav Šešelj, nemojmo se zavaravati :)
  • psycore

    12.10.2015 08:06
    @armagedon
    " ...nije svima loše u srbiji. ..."

    U pravu ste . Mafijasima , lopurdama , kriminalcima , politicarima banditima , zaista nije lose u Srbiji .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.