Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 9. novembra - Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, danas su predstavnici Grada zajedno sa delegacijom Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, položili vence na Spomen krst palim borcima 1912-1918. u Porti Uspenske crkve.
Povodom obeležavanja 9. novembra- Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, danas su predstavnici Grada zajedno sa delegacijom Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, položili vence na Spomen krst palim borcima 1912-1918. u Porti Uspenske crkve.

"Na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim umarširala u Novi Sad, mi tradicionalno odajemo poštu svima koji su se borili za slobodu našeg grada. Veoma je važno da na dostojan način obeležimo ovakve datume i iskažemo poštovanje i zahvalnost prema svim borcima, od kojih su mnogi dali svoje živote, kako bi mi danas živeli u slobodi i miru", izjavio je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Vojske Republike Srbije, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve koji su odslužili pomen oslobodiocima Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

  • /

    09.11.2015 17:17
    /
    @mm
    sve dok
    /uradicu copy paste tudjeg teksta, zaboravih ko ga je sastavio delove/:

    Već godinu dana posle ujedinjenja, u glasilu novosadskih radikala, stranke koja je najviše doprinela prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, listu "Zastava", broj 235 od 18. XI 1919. - izašao je članak pod nazivom, "Plači Vojvodino", u kojem se, između ostalog, navodi i ovo:
    "...Mi, Vojvođani, smo bili prvi koji smo bez ikakvih prethodnih pogodaba na Velikoj Narodnoj Skupštini, 25. novembra prošle godine, rešili da kidamo veze s Ugarskom i tražimo da budemo sa Srbijom jedno telo, jedna duša. Odrekosmo se i svoje privremene Vlade, da i na taj nacin dokažemo svoju lojalnost prema novoj, zajedničkoj, nam domovini...Posle smo išli još dalje. Dali smo, i davali smo, i kapom i šakom, svima i svakome...Međutim, šta se dogodilo? U naše pitome krajeve, slegoše se čete pljačkaša, razbojnika i zelenaša, te nemilice počeše isisavati srž i sokove zaprepasćene, i pod utiskom velikih događaja, opijene i bunovne Vojvodine..."
    Početkom 20-tih godina u Vojvodini su masovno otpuštani činovnici Nemci i Mađari, ali i nepouzdane Lale. Zamenjuju ih Srbijanci, kao poverljiv, "državotvorni", elemenat.
    "...Dolazili su bez ljubavi za Vojvodinu, revoltovani etnickim sarenilom njenog drustva, uvereni da cine patriotsko delo, pljackajuci je i degradirajuci je...remeteci narodnosni mir nas" (Vasa Stajic, 1922).

    Prelazak sa srednoevropskog na balkanski nacin upravljanja, bio je kulturni sok, narocito za Vojvodinu, jer je bila predmet posebnog izrabljivanja. Evo sta je zabelezio knjizevnik Milos Crnjanski 1925 ("O Banatu i Banacanima"):
    "Taj svet o Srbiji ima jedan zastareo, lep, plav, pojam...Ono sto ce izmeniti sliku Banata, i rashladiti ga, bice sistem poreza. Poreze, ogromne poreze. Ne se ko, ni koliko placa. Ne pise nigde. Iste se iznenada i odoka. Konjanik dolazi u selo, i kao Turcin, trazi harac. Nema cedulja, tacnih knjizica, upisanih imena, svako na svom mestu, npr: "Laza Gagic platio 34 forinte i pet filera", pa pecat, pa potpis, pa opet pecat, pa opet potpis, i mir do iduceg kukuruza. Sad Laza Gagic odlazi cesce na opstinu, a jednog dana istu 2000 dinara, drugog 3000, treceg 4, kad kako. I to odmah, nema tu sta...I bez pecata i potpisa...Posle dve nedelje, opet zovu. Zaboravili da zapisu porez na Begej. Posle 3 nedelje opet zovu. Zaboravili da racunaju porez na bolnicu. Posle nedelju dana, opet zovu, nije 200 dinara prirez, nego 230, i neka dokaze da je platio za Begej...Da, on neka dokaze da je platio, jer ne mogu da nadju gde je zapisan...I tako do novog kukuruza."
  • živan

    09.11.2015 15:49
    Primopredaja vlasti
    Novi Sad u Austrougarskoj nije bio okupiran, pa se ne moze govoriti o oslobodjenju. Takodje, Dvojna monarhija se krajem Velikog rata prakticno urusila, pa je tesko govoriti o okupaciji. Mislim da je realnije reci da je u pitanju primopredaja vlasti, a i danasnji datum bih tretirao kao Dan primopredaje vlasti.
  • mi smo s tobom Svetozare Milet

    09.11.2015 14:18
    pa
    To je oslobodjenje, a ono pre 70 godina je bila okupacija. Vojvodjanski Srbi su od Seoba tezili ka ujedinjenju, a ovi dodjosi sto su nagrnuli posle II svetskog rata neka se uzmu pod rukom sa Cankom i pravac nazad u Krajinu i Liku. A neka povedu i ostale politicare i iz opozicije i iz vlasti sa sobom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti