Završen 17. Novosadski džez festival

Nastupom prvoklasnog američkog džez pevača Kevina Mahagonija završen je 17.Novosadski džez festival pred prepunom Velikom salom Srpskog narodnog pozorišta.
Nastupom prvoklasnog američkog džez pevača Kevina Mahagonija završen je 17.Novosadski džez festival pred prepunom Velikom salom Srpskog narodnog pozorišta.

Devet ansambala sa svetske i domaće džez scene predstavilo se novosadskoj publici, a dokaz da Novosađani vole džez jeste prepuna Velika sale Srpskog narodnog pozorišta. U tri dana Festivala sada već tradicionalno, mnogobrojni posetioci uživali su u vrhunskom džezu.

Najznačajniji džez trubač na prostoru bivše Jugoslavije, kompozitor, aranžer i bend lider Duško Gojković zvanično je otvorio ovogodišnji Festival. Ovacijama i gromoglasnim apaluzom publika je pozdravila ovog eminetnog muzičara koji je ispunio dato obećanje i prvo veče doveo to vrhunca atmosfere. Prvi na Festivalu nastupio je turski trio Selen Gulun, čija izvedba je propraćena snažnim aplauzom. Veliko interesovanje publike bilo je za nastup Duška Gojkovića i Big bend Radio Televizije Srbije, ali i svetskog poznatog pijaniste Džoa Kalderaca.

Drugog dana posetioci su uživali u nastuipu dua Karle Matokuli i Mione Deler, "East West European Jazz Orchestra Twins" koji su imali specijalne goste iz Češke, Indonezije, Amerike, Rusije, Nemačke i Srbije ali i vrhunskog portugalskog dua Maria Žao i Mario Laginja.

Trećeg dana Festivala džez čarolija nije prestajala da trese posetioce, pa je Velika sala Srpskog narodnog pozrišta bila isuviše mala da primi sve ljubitelje džez muzike. Na samom početku publiku je pozdravio bend Sandre Klem i "Adams family" , nakon njih svetski poznat saksofonista Mark Turner sa kvartretom, dok je omaž na ceo Festival dao prvoklasni džez pevač Kevin Mahagoni sa Tonijem Lakatošem i ansamblom Gašpera Betoncelja.

Nakon odličnih koncerta,  publika je nastavila da uživa uz dobar džez, pa je tako većina posetilaca ostajala do ranih jutarnjih časova na džem sešnu koji su pripremili članovi "Haus banda" u čijem sastavu su Aleksandar Bahun, klavir, Fedor Ruškuc, kontrabas, Dušan Ivanišević, bubnjevi i Uroš Šećerov, udaraljke.

Ovogodišnji festival svoj bogati program predstavio je nedelju dana ranije, počevši uvodnim programom radionice koja je imala humanitarni karakter, a koju je organizovao Centar za socijalni rad i novosadski Kulturni centar. Nakon toga nizali su se programi, radionice, tribine, promocije knjige, uvodni koncerti koji su podgrevali i pripremali atmosferu za glavni koncerti program.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti