Mladi traže Kancelariju za mlade

Na desetine omladinskih organizacija i zvanično su zatražile od Grada da izmeni postupak raspisivanja konkursa, produži rokove za trošenje novca i konačno pokrene Kancelariju za mlade.
Na desetine omladinskih organizacija i zvanično su zatražile od Grada da izmeni postupak raspisivanja konkursa, produži rokove za trošenje novca i konačno pokrene Kancelariju za mlade.

Inicijativa mladih pokrenuta je nakon tribine "Kome su mladi zaista potrebni?", koja je održana krajem novembra. Izveštaj sa tribine pročitajte OVDE.

Kako za 021 kaže Marko Trifković, ispred Novosadske biciklističke inicijative, danas je održan sastanak predstavnika tih organizacija i člana Gradskog veća za sport i omladinu Predraga Svilara, koji je dao usmenu podršku svim zahtevima koje mladi imaju. Doduše, nije sve privedeno kraju.

"Tek smo na početku inicijative i svesni smo da ne zavisi sve od Grada. Imamo ideju kako da se rešava pitanje Kancelarije za mlade i unapređenja procedura za dobijanje sredstava, a posle ovih poteza će čitav mladi sektor imati mnogo veću šansu za uključivanje u omladinsku politiku. Zajednički će se ispunjenje zahteva tražiti na mestima na kojima se odlučuje i imamo podršku člana Gradskog veća. Saradnja između Grada i omladinskih organizacija je zaista svima u interesu", kaže Trifković.

Što se tiče spornog konkursa za dodelu sredstava na osnovu Lokalnog akcionog plana politike za mlade, o kojem je 021 ranije pisao, postoji šansa da se rok za trošenje sredstava produži sa 31. decembra na narednu godinu, s obzirom na to da ne postoje objektivne okolnosti da se novac korisno potroši i dostave izveštaji o realizacijama. To pitanje će se, navodi Trifković, rešavati direktno sa državnim revizorom.

Postoje tri jasna zahteva mladih:

1. Osnivanje Kancelarije za mlade

Kancelarija za mlade je sektor u sklopu Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada koji se bavi uređenjem i stvaranjem uslova za brigu o mladima, donošenjem i realizacijom strategije i akcionog plana politike za mlade (koordinacijom aktivnosti, administrativnom i tehničkom podrškom, omogućavanjem i obezbeđivanjem mehanizama ravnopravnog učešća mladih u ovim procesima, kvalitetnim monitoringom i evaluacijom, uspostavljanjem saradnje sa lokalnim organizacijama, povezivanjem i međusektorskom saradnjom, stvaranjem uslova za omladinsko organizovanje, informisanjem, koordinacijom, podsticanjem, pomaganjem i učešćem u realizaciji različitih aktivnosti).

Kancelarija za mlade je servis mladih Novosađana i Novosađanki, koji im obezbeđuje aktivno uključivanje u život Grada.

2. Produženje roka za aktivnosti u sprovođenju projekata od značaja za mlade, koji su u toku

Realizacija projekata od značaja za mlade u 2015. godini je započeta tek krajem novembra. Značajan deo projekata u realizaciji podrazumeva višemesečne aktivnosti, kako bi bili kvalitetno izvedeni, kao i kako bi se prikupila dodatna sredstva i ojačao efekat. Ovaj problem je Kancelarija za mlade u Pančevu rešila na način koji se predlaže Gradskoj upravi za sport i omladinu Novog Sada – potpisivanjem Aneksa ugovora kojim se odobrava realizacija aktivnosti u dodatnom roku od 5 meseci.

Omladinske organizacije smatraju da je ovaj potez iznuđen i neophodan zbog kašnjenja u realizaciji akcionog plana i da će podići kvalitet realizovanih aktivnosti.

3. Unapređenje konkursnih procedura

Usled pojave javnog preispitivanja kriterijuma dodele i realizacije sredstava u Novom Sadu u proteklom periodu, prepoznata je potreba za unapređenjem konkursne procedure radi veće transparentnosti i povećanja kredibilnosti javnih konkursa. Organizacije za mlade i organizacije mladih nude otvorenu saradnju u tom procesu.

Ovim izmenama rešio bi se višegodišnji problem omladine u Novom Sadu. Između ostalog, on se odnosi i na kašnjenje projekata, problem koji je ove godine zakočio omladinski sektor. Više o sumnjivom konkursu za omladinu čitajte OVDE. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Robi

    09.12.2015 10:08
    Mladi...
    Opšte je poznato da su mladi generalno go.na i da ih sve treba poslati za Kanadu...
  • kure

    09.12.2015 04:35
    ....
    Stranacki podmladak ili..?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti