Posle tri godine odlaganja austrijski "Foslo Kipe" ipak otvara pogon u Novom Sadu

Postrojenje bečkog proizvođača klima uređaja za šinska vozila "Foslo Kipe" ("Vossloh Kiepe Austria") biće uskoro otvoreno u Novom Sadu u halama na Rimskim šančevima, saznaje 021.rs.

Ugovor o zakupu hala u kojima će biti proizvodni pogoni potpisaće u petak u Gradskoj kući predstavnici austijske kompanije i JP "Poslovni prostor".

U Gradskoj kući je potvrđeno da će potpisivanju ugovora prisustvovati i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je prve pregovore sa austrijancima imao pre tri godine. U oktobru 2013. godine predstavnici "Foslo Kipe" su sa Vučevićem potpisali Memorandum o saradnji koji je trebalo da rezultira pokretanjem proizvodnje klima uređaja za železnicu, namenjenih pre svega izvozu.

Memorandumom je predviđeno da austrijski investitor pokrene proizvodnju na 25.000 metara kvadratnih i zaposli 600 radnika, a proizvodi bi bili namenjeni, pre svega, tržištima Rusije, Belorusije i Kazahstana. Tada je najavljeno i da je inicijalna vrednost investicije 1,25 miliona evra, a pogon će pokriti proizvodnju rashladnih uređaja, grejanja i ventilacionih sistema za sve vrste železničkih vozila.

Potpisivanju ugovora tada su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić, tadašnji predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i firme "Želvoz".

Tada je bilo najavljeno da će pogon biti smešten u Slobodnoj carinskoj zoni, ali, kako se sada ispostavilo, odlučili su da se premeste na drugu lokaciju, tj. Rimske šančeve, gde Novi Sad već nekoliko godina gradi hale namenjene za iznajmljivanje.

Podsetimo i da je, nakon najava u oktobru 2013, usledilo zatišje do proleća 2014. godine kada su predstavnici austrijske kompanije izjavili da zbog republičkih izbora odlažu investiciju u Novom Sadu.

U protekle dve godine iz gradske uprava nije bilo novih zvaničnih informacija o pregovorima sa "Foslo Kipe", a u međuvremenu su održani još jedni republički, pa i lokalni izbori. Kako se sada potpisuje zakup, jasno je da su austrijanci na kraju odlučili da ipak dođu u Novi Sad.

  • Maja

    08.09.2019 21:38
    Istina
    Jel pogon proradio? Evo sada je 2019godina.....Lepo je sve objasnio Višekruna
  • berolina

    10.09.2016 10:37
    opet bajke ...
    o radnim mestima! firma Fossloh Kiepe ima potrebu za 50 do 100 radnih mesta na Rimski sancevi!!! ceo koncern nema vise od 800 zaposleni'... oni ne proizvode velike serije; ko kupuje 500 trolejbusa il' 850 vozova odjednom!?!...tek kad kupac kaze STA i KAD ZELI pocinje proizvodnja. w.
  • @novosadjanin

    09.09.2016 09:10
    " .. i minimalac u industriji je proizvod globalizacije nastale na zapadu kome se toliko divite .."

    Zli zapad vam je podario operativni sistem bez kojeg ne bi mogli da procitamo vas mudar komentar .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti