U maju obnova kuće Mileve Marić u Kisačkoj ulici

Obnova kuće u kojoj su boravili Mileva Marić i Albert Ajštajn trebalo bi da počne u maju.
U maju obnova kuće Mileve Marić u Kisačkoj ulici
Foto: 021.rs
Ovo je za Novosti potvrdio direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić. 
 
Obnova kuće, koja je sada u privatnom vlasništvu nekoliko porodica, biće uređena u sklopu priprema Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.
 
Novac je obezbeđen u okviru sredstava koje je Novi Sad dobio od republike za uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra grada, a sve u sklopu podrške Vlade Srbije Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture 2021. 
 
Podsetimo da je 1. februara prošle godine postavljena informativna tabla na ovu kuću, u kojoj je deo svog života provela srpska naučnica Mileva Marić Ajnštajn.
 
Takođe, sa kuće u Kisačkoj 20 ukradeno više je prethodnih godina ploča koje su sadržale informacije o tome da su u njoj živeli Mileva i Albert. Više o sudbini ove kuće u Novom Sadu možete pročitati OVDE.
  • Hvala Ex Chapman-e

    24.01.2018 13:50
    za tu životnu priču
    Uvek mi je zanimljivo da čujem nečiju životnu priču, bila ona tužna ili srećna, uvek ima neku neopisivu lepotu. Nije mi cilj sažaljevanje niti podsmeh, jer je životni put jedna od najzanimljivijih tema na planeti. Zato molim da se ne suzdržavaš da pišeš još.

    Nije bez razloga Politikin Zabavnik imao rubriku "Život piše drame". Ne znam da li još uvek ima, jer ga više ne kupujem, a kupovao sam kao dete i kao mladić.
  • Nervirach

    24.01.2018 13:31
    winx_card.png sve potpisujem. Takodje, ona dva tenka kod muzeja Revolucije su bili iz Kelijevih heroja, takodje i gipsani lavovi koji su izbaceni iz hola skole Nikola Tesle da propadnu su takodje iz filmskog seta, pa ranzirna stanica iz Ajfelovog studia, ukrasi na srusenoj zgradi kod poste su bili samo na dva mesta u svetu (sada samo na jednom)... Sve smo imali i usrali. A pametni komsiluk oko svega stavi ogradicu i naplacuje. A mi ovdasnji koji se pobunimo smo ovakvi i onakvi, Sram sve da bude koju su ucestvovali u upropascavanju grada. Cak i onaj gradonacelnik sto je digao s.anje u centru
  • ex chapman

    24.01.2018 12:32
    @Nikola
    Albert nikad u toj kući nije bio. a Mileva tu nije rođena, već u Titelu. ovo je samo jedna od Marićevih kuća. napravio je on i veliko imanje u Kaću - ne znam jel kuća još stoji. Miloš je inače došao na miraz - tako kažu Ružići, koji su bili tada najbogatiji Titeljani. ta žuta kuća u Glavnoj je samo jedna od kuća Ružića, koju je Marija Ružićeva donela u miraz Milošu. ima i ona velika kuća što je bila doskora u bordo, na lakat. prekoputa su bili moji (mamine mame) - mogla bi se i na tu kuću metuti tabla - ovo je kuća u kojoj nikad nije bio Albert Ajnštajn, al je eto nekako ipak povezana sa njime :) ! ne znam koje su sve kuće bile od Ružića. Marići nisu bili bogati, al je Miloš stekao pored onoga što je dobio u miraz. Vredan, ozbiljan i čuvaran

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti