Može li master crnogorskog da doktorira srpski?

Kada je na Univerzitetu u Novom Sadu master crnogorskog jezika konkurisao za doktorske studije srpskog jezika, reagovao je Odbor za standardizaciju srpskog jezika dopisom Senatu.
Može li master crnogorskog da doktorira srpski?
Foto: 021.rs
Iz Ministarstva prosvete su ovom studentu dali zeleno svetlo, a dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, kaže za "Novosti" da je to "samo jedna od pogubnih posledica zaobilaženje struke i Odbora". 
 
Dodatno, kaže, među onima koji su odobrili prijem ovakvog studenta nije bio nijedan stručnjak za srpski jezik.
 
- Ni u ovom, kao ni u mnogim prethodnim slučajevima, država ne pita i ne sluša struku - kaže dr Tanasić. 
 
Odbor za standardizaciju srpskog jezika nedavno je, podsećamo, pokrenuo inicijativu da srpski jezik bude obavezan predmet na svim fakultetima. Tanasić kaže da treba napraviti programe prema različitim fakultetima i paralelno sa započinjanjem nastave stvarati i kadrove tog profila, da svi studenti što pre uče srpski jezik i o srpskom jeziku.
  • Micika

    11.03.2018 08:50
    alo alo
    Ne postoje DAS srpskog/nemackog/engleskog/madjarskog itd. jezika - postoji program jezik i knjizevnost.
  • Mika

    10.03.2018 23:38
    Srpski jezik
    Ne razumem, ako je crnogorski poseban jezik, kako je moguće da se studije nastave na Srpskom. Dakle, dokle god CG negira to da je reč o istom jeziku, dotle treba tražiti prevodjenje svih dokumenata iz CG, kao i preduslove koje bi ispunjavali svi studenti da bi se nastavile studije na našem jeziku. Inače, dopada mi se ideja o obaveznom Srpskom na svim fakultetima, sramota je koliko smo skupa svi nepismeni.
  • Marko Veseljak

    10.03.2018 22:36
    Master čega?! Da li se vi šalite?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti