Nema nastave u većini škola

U većini novosadskih škola od danas nema nastave, zbog štrajka prosvetnih radnika.

U većini novosadskih škola od danas nema nastave, zbog štrajka prosvetnih radnika.

Mirko Radeta iz Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže za Radio 021 da se štrajku odazvalo 80 odsto zaposlenih u obrazovanju u Novom Sadu: "Ima određen procenat onih koji poštuju minimum procesa rada, ali to su zaista manje škole".

Nastave je danas bilo u osnovnim školama "Đura Daničić", "Sonja Marinković", "Jovan Popović", te "Žarko Zrenjanin". U školama "Vuk Karadžić" i "Đorđe Natošević" časovi su skraćeni na 30 minuta, a u pojedinim su nastavnici individualno odlučivali da li će držati časove.

Kako sa predstavnicima Vlade Srbije pregovori o zahtevima sindikata nisu nastavljeni, u Sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine očekuju da od ponedeljka u štrajk budu uključene i preostale škole.

Pravdajući obustavu nastave, Radeta kaže da povećanje plata prosvetarima ne bi uticalo na povećanje javne potrošnje, rast inflacije i makroekonomsku nestabilnost, kako tvrde u Vladi, jer je reč o sumi od osam milijardi dinara. "Taj novac ne bi trebalo da predstavlja nikakav veliki teret budžetu. Pre svega što mi ne tražimo da to bude odmah, nego da se postinge sporazum i potpiše protokol, kako to bilo ispunjeno u ovoj godini", kaže Radeta.

On dodaje da pojedini direktori vrše veliki pritisak na zaposlene kako ne bi prekidali nastavu, zbog čega najavljuju da će se nakon završetka štrajka potruditi da ih smene s rukovodećih pozicija. (D.S.)

  • Renata

    02.02.2011 12:44
    Moja deca subotom nece ici na nadoknadu casova!!!
    Uf dokle vise ???
  • novosadjan

    01.02.2011 12:13
    kako uce decu i ovo sto imaju je previse i kako ce nadoknaditi propusteno subotom ?
  • Biljana

    31.01.2011 19:13
    poslovice
    "ne daj boze da se srbi sloze"
    "samo da komsiji crkne krava"
    Kakav smo mi to narod!!!
    Ako je prosecna plata u Srbiji 38000, zar nasi nastavnici ne zasluzuju bar nesto vise od toga.
    Kako predsednika Vlade nije sramota da izjavljuje da ce povecanje plata prosvetnim radnicima dovesti do nove inflacije i to trocifrene. Takve izjave nam govore kakvo misljenje nasi politicari imaju o narodu koji ih bira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.