Oprez u odlaganju otplate kredita

Privrednici i stručnjaci u Vojvodini ocenili su da je najavljena mera Vlade Srbije o odlaganju otplate kredita kod banaka u ovim ekonomskim prilikama dobra za stanovništvo, ali su istovremeno upozorili dužnike da budu oprezni i da proračunaju šta tim odlaganjem u ovom trenutku dobijaju, a šta bi mogli da izgube na duži rok.

Privrednici i stručnjaci u Vojvodini ocenili su da je najavljena mera Vlade Srbije o odlaganju otplate kredita kod banaka u ovim ekonomskim prilikama dobra za stanovništvo, ali su istovremeno upozorili dužnike da budu oprezni i da proračunaju šta tim odlaganjem u ovom trenutku dobijaju, a šta bi mogli da izgube na duži rok.

Predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad Dragan Lukač izjavio je da će svakako biti "relaksirajuće" za mnoge koji su se zadužili kod banaka na duži rok ako Vlada Srbije tu meru donese iduće nedelje, kako je najavljeno, ali je naglasio da bi naša privreda trebalo da bude "glavna meta vladinih mera". On je napomenuo da je veoma dobro što će ta mera biti ostvarena, ali je dodao da je grejs period od dve godine "malo preambiciozan" i upozorio da bi još trebalo "izvagati" koja je optimalna dužina počeka, koji bi trebalo da bude rok otplate i s kojim kamatnim stopama.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu Kosta Josifidis smatra da najavljeno odlaganje otplate bankarskih kredita "jeste relaksacija i ima smisla" u ovoj ekonomskoj situaciji, ali je napomenuo da "ipak svako svoj dug vraća, a ne vraća ga premijer". Zato svaki dužnik treba dobro da razmisli pre nego što donese odluku o odlaganju otplate kredita i proceni šta će mu to značiti za dve do tri godine, rekao je Josifidis i savetovao "oprez po svaku cenu" u tom poslu.

Profesor Josifidis je istakao da je za mnoge dužnike u sadašnjem momentu to odlaganje jako dobro kako bi se ljudima "otklonile aktuelne finansijske muke" i podsetio da je tako nešto rađeno u drugim i razvijenim zemljama. Međutim, sa stanovišta budućeg ponašanja banaka, kao i budućeg opterećenja dohodaka to može da bude mač sa dve oštrice i to ne samo za dužnike nego i čitavo društvo, upozorio je Josifidis.

  • Poznavalac

    11.03.2011 13:45
    Stručnjaci
    Al su ovi Tanjugovi novinari našli prave sagovornike da komentarišu, profesora nad profesorima i privrednika nad privrednicima :-)))
  • Vaskez NS

    11.03.2011 12:19
    Niko nije "prinuđen" da se zadužuje sem kada je (daleko bilo) zdravlje ili glava u pitanju.
  • louie

    11.03.2011 11:57
    ništa
    Odlaganje otplate kredita ima smisla u privredi, gde neko taj novac može da uloži i zaradi pomoću njega!
    Stanovništvu to nikakva pomoć nije, nego samo eventualno produžavanje agonije !!!!
    Bolje bi bilo da se posvete i što pre donesu zakon o zaštiti potrošača finansijskih usluga i na taj način stanu naput samovolji i zelenaškom ponašanju banaka !
    To se može i mora uraditi samo donošenjem zakona koji će važiti i za one koji su kredite uzeli i ranije, kao ne bi te ljude ostavili na cedilu i na milost i ne milost bankama da ih pljačkaju doveka sa svojom "politikom banke".
    pogledajte na forumu B92, kako se ponaša jedna, moguće le najgora banka od svih kod nas
    http://forum.b92.net/topic/65323-pismo-javnosti-korisnika-kredita-piraeus-banke/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti