Novi Sad 2021. godine: Šta smo sve otkrili i šta je privuklo pažnju Novosađana?

U 2021. godini mnogo toga se desilo. O svemu smo izveštavali, a mnogo toga ne bi javnosti ni bilo poznato da nismo izveštavali.
Novi Sad 2021. godine: Šta smo sve otkrili i šta je privuklo pažnju Novosađana?
Foto: 021.rs

Novosađani su osetljivi na dešavanja u našem gradu, što je i dobro.

Zajedno ćemo pregledati arhivu iz 2021. godine i istaći najbitnije, najzanimljivije i najkontroverznije priče koje oblikuju Novi Sad.

Počnimo od činjenice da je olimpijski bazen na Spensu ove godine, u ponovljenoj sanaciji, rekonstruisan u apsolutno poslednjem roku, u foto-finišu. Afera koju je otkrio 021.rs izazvala je revolt javnosti. To nije naročito lepa vest za Spens, koji je ove godine "u raljama propadanja" obeležio 40 godina postojanja. Spens će u narednim godinama biti rekonstruisan i ostaje nam nada da će sve proteći kako treba...
 
Ovo je još jedna pandemijska godina, a 021.rs konačno je uspeo da zabeleži situaciju u crvenoj kovid zoni. Pročitajte šta smo saznali.
 
Grad je prljav. Bio je mnogo prljaviji u julu, kada je nezadovoljstvo građana smećem nagomilanim u kontejnerima bilo na vrhuncu - i što smo osetili i mi. Tek nakon našeg pisanja "Čistoća" je pojačala režim rada i kontejneri nam ispred ulaza i domova sada malo manje smrde.
 
Istražili smo kako firma povezana sa Dušanom Borovicom uspešno posluje, dok njegova preduzeća duguju milijardu dinara za porez.
 
Kad smo kod Čistoće, da li ste znali da ovo preduzeće poseduje skupocenu opremu koja 11 godina skuplja prašinu? Mi smo otkrili.
 
Grad je dobio novi park. Između Novog naselja i Detelinare otvorena je zelena površina, a reporteri 021.rs su ukazali da ćete vrlo teško odigrati šahovsku partiju na postavljenim stolovima - jer su table utisnute naopačke.
 
Dobili smo i novi Pozorišni trg. Doduše, novopostavljena memorijalna traka sa istorijskim činjenicama o Novom Sadu ima grešaka i prati je amaterski prevod na engleski jezik, pa će se nakon našeg pisanja traka ipak ispravljati. Ukoliko obilazite trg, primetićete i da se tek postavljene kamene kocke u krugu fontane već urušavaju...
 
U Novi Sad je stigla nova vredna investicija - fabrika čokolade Beri Kalebo. Međutim, doneli smo vam i priču o tome kako je ovo preduzeće među gigantima čokoladne industrije koji su tuženi, jer su prema tvrdnjama organizacija, pomagali sistem koji se zasniva na trafikingu i prinudnom radu.
 
Prvi smo detaljno pisali o užasnim uslovima u domovima za decu u Srbiji. To je pokrenulo lavinu komentara i reakcija, kao i očajne pokušaje predstavnika vlasti da saznanja nezavisnih stručnjaka koji su obilazili domove proglase - gnusnim lažima.
 
Opširno smo pisali o dešavanjima na najvećem fakultetu u državi - Fakultetu tehničkih nauka. Rade Doroslovački, posle devet godina, više nije dekan fakulteta. 
 
Liman je ove godine postao mesto okršaja građana i političara. Trpele su fasade brojnih zgrada, koje su iscrtane u trobojkama.
 
Da ćemo biti nezakonito snimani otkrio je 021.rs i to analizirajući nabavke JKP "Tržnica". Za očekivati je da će uskoro moći da nam identifikuju lica.
 
Ove godine je preminuo najpoznatiji novosadski kantautor Đorđe Balašević. Novosađani su mu u ogromnom broju odali počast, a Grad Novi Sad mu se odužuje najavljenom gradnjom muzeja u Univerzitetskom parku. Mišljenja su podeljena, ali je u pitanju stvar koja će većinu njegovih fanova obradovati.
 
Film "Toma", biografski prikaz života i dela pevača Tome Zdravkovića, bio je jedan od najgledanijih filmova ove godine. Mi smo otkrili da Novi Sad ima Ulicu Tome Zdravkovića i to na Adicama.
 
Novi Sad će uskoro biti "na vodi", a poslednji "udarac" na priobalje zadao je Institut Jaroslav Černi i njegovo aminovanje namera čelnika da nikne luksuzni kompleks.
 
Ukoliko niste znali, Eparhija sremska prihodovala je oko 15.000 evra mesečno od manastirskih šuma. Otkrili smo kakva je veza ovih prihoda i seče na Fruškoj gori. 
 
Jugovićevo je mapirano kao odlična oblast za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, a u nameri države da im pomogne da se skuće. Nakon što su im dodeljeni ključevi od izgrađenih stanova, mnogi od njih, umesto da se skuće, počeli su da izdaju stanove
 
Vila u vlasništvu porodice proslavljenog srpskog fudbalera Milana Laneta Jovanovića nalazi se u centru Novog Sada i urušava se. Još više čudi da je objekat pod zaštitom države, ali ujedno i kompletno nebezbedan, objasnili su stručnjaci našem novinaru Ivanu Kuzmanoviću.
 
Centar Novog Sada tokom leta je dobio nove bašte restorana, ali na štetu klupa. Izveštavali smo i kako javne površine u gradu trpe da bi privatnici fino zaradili.
 
Ove godine su građani bili zabrinuti za kvalitet vazduha, a jedan od "optuženih" je i fabrika cementa u Beočinu. Saznali smo kako stoje stvari i ko će odgovarati, ako će iko odgovarati.
 
Definitivno jedna od najbizarnijih pojava ove godine je krađa goriva iz rezervoara automobila Novosađana. Građani su za 021.rs poručili da su potpuno nemoćni pred ovim "simbolom" devedesetih godina.
 
Ovo leto je bilo uzbudljivo, a naročito za građanina Sremskih Karlovaca koji je sahranjen - živ. Kako je u ovom mestu na predviđenoj lokaciji sahranjen pogrešan pokojnik pisao je 021.rs.
 
Godinu je obeležila i borba građana širom Srbije protiv projekata kompanije Rio Tinto. Nezadovoljstvo su pokazali i Novosađani blokadom ulica, što smo detaljno ispratili. Početkom godine, nakon prazničnih đakonija, najavljuju se novi protesti.
 
Bilo je Novosađana i Novosađanki koji su vraćali osmeh na lice. Jedna od njih je profesorka u penziji Ljiljana Radulović Dimitrov koja je pokazala veliko znanje u kvizovima "Potera" i "Stigni me ako znaš". Međutim, ono što je privuklo pažnju ljudi jeste njena opuštenost i spontanost. 
 
Kada je sugrađanima sa Limana ogromni požar progutao krov zgrade, Novosađani su pokazali svoju humanu stranu. Grad je obećao pomoć i privremeno smestio građane koji su ostali bez doma, ali su se Novosađani i sami organizovali kako bi prikupili pomoć za ljude koji su morali da napuste svoje stanove.
 
Ne lete svi heroji, neki rešavaju problem dolazeći u crvenom kamionu. Vatrogasci su bili heroji Novog Sada i u 2021, a momci iz gradske brigade će godinu pamtiti i po tome što su dobili prvu koleginicu u svojim redovima - Danijelu Santrač.
 
Ime Ivana Živkovića vam možda nije poznato, ali njegova priča je sjajna. Ovaj Novosađanin je sa 70 godina istrčao Njujorški maraton, a sve je krenulo tokom pandemije kada je odlučio da istrči maraton u sopstvenom dvorištu.
 
Godinu ćemo pamtiti i po uspehu drugih, a zbog kojih nam je drago. Ogroman uspeh ostvarili su novosadski glumci Jasna Đuričić i Boris Isaković sa filmom "Quo vadis, Aida?", koji je proglašen za najbolji film na dodeli 34. Evropske filmske nagrade. Jasna Đuričić uručena je nagrada za najbolju evropsku glumicu.
 
Još jedna lepa priča - mala Novosađanka Sonja Bunčić svake godine za svoj rođendan dobija divan mural. Oslikava ih njen otac Aleksandar. 
 
Ove godine su nadležni organi odlučili da pretnje smrću koje smo dobili nisu bile tako ozbiljne. Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu protiv osobe koju smo prijavili, a mi nismo odustali i žalili smo se na tu odluku. Šta će dalje biti, čekamo.
 
Godinu smo završili primanjem nagrade za najbolji uređivački koncert. Nagradu "Dimitrije Davidović" dodelilo nam je Udruženje novinara Srbije i samo je još jedan dokaz da radimo dobro. 
 
Pretposlednjeg dana u godini završili smo našu humanitarnu akciju za socijalno ugrožene građane, a svi vi ste nam pomogli da prikupimo ogromnu količinu divnih paketa. Hvala vam!
 
Čitamo se i u narednoj godini. Budite uz nas, a mi smo svakako uz vas.
  • M

    04.01.2022 21:16
    Najbolji informativni portal i radio!Hvala vam na odlicnim vestima,objektivnosti,odlicnim istorijskim feljtonima.Dugo jos potrajali!
  • NS

    31.12.2021 16:20
    Otkrio sam da nema vise novosadskog u gradu.
  • Duća

    31.12.2021 15:16
    O tome da ste Čistoću “doveli u red”… Samo prodjite gradom,od smeća se ne vidi kontejner. Sve slikano i šaljemo gradonačelniku. Nije nas problem sto oni nemaju ni jedan ispravan kamion a tolike pare su dobili od grada! Nas bas briga sto se oni u stranci otimaju oko funkcije jer nas zanima ODNOŠENJE SMEĆA!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti