Znate li da je Putin počasni građanin Novog Sada? Radikali izabrali, povelju uručili naprednjaci

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin već punih 14 godina je počasni građanin Novog Sada.
Znate li da je Putin počasni građanin Novog Sada? Radikali izabrali, povelju uručili naprednjaci
Foto: 021.rs (ilustracija/ Pixabay)

Odluka o tome doneta je u vreme kada je gradonačelnica Novog Sada bila Maja Gojković. Odbornici u Skupštini grada proglasili su Putina za počasnog građanina u januaru 2008. godine. 

Inicijativu su pokrenuli članovi Srpske radikalne stranke, a podršku u gradskom parlamentu pružili su im tadašnji koalicioni partneri iz Demokratske stranke Srbije i drugih odborničkih grupa, članovi Demokratske stranke nisu glasali, a protiv su bili odbornici LSV i G 17+.

Iako se vest o tome da je Putin počasni građanin Novog Sada pojavila 2008. godine, u izbornoj godini, ona je obnovljena šest godina kasnije. Povod da se još jednom objavi da je Putin počasni građanin drugog najvećeg grada u Srbiji bila je poseta predsednika Ruske Federacije, odnosno to što mu je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević tom prilikom uručio Povelju koja sleduje počasnom građaninu.
 
Na sajtu Skupštine Novog Sada navodi se da proglašenjem za počasnog građanina, Grad Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje predsedniku Ruske Federacije, "koji je svojim zalaganjem i konkretnim delovanjem u svojstvu predsednika, kao i kroz stavove državnih organa, dao ogroman doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije". 
 
To je, kako se objašnjava, na međunarodnom planu umnogome osnažilo poziciju Srbije u periodu političke i diplomatske borbe za očuvanje celovitosti Srbije.
 
"Odlukom Skupštine Grada o proglašenju predsednika Vladimira Putina za počasnog građanina drugog po veličini grada u Republici Srbiji, građani Novog Sada, putem svojih izabranih predstavnika, iskazuju zahvalnost predsedniku Ruske Federacije i ruskom narodu za nesebičnu podršku i aktivnu ulogu u najtežim vremenima za Republiku Srbiji", navodi se. 
Proglašavati Putina za počasnog građanina pre petnaestak godina bilo je, praktično, u modi. Kako su pisali mediji, tokom nekoliko meseci 2007. i 2008. Putin je bio proglašen za počasnog građanina u više od 10 gradova i opština u Srbiji.
 
Među počasnim građanima Novog Sada nalaze se i Nikola Tesla, Josip Vidmar, Monika Seleš, Hanelope Lamhe, Mikis Teodorakis, Siniša Mihajlović, Efraim Zurof, Žan Pjer Loc...
  • Dejan

    09.03.2022 21:00
    Bler
    Pa sta i Toni Bler koji je istresao bombe sa osiromasenim uranijumom na nasu zemlju 1999te je savetnik predsednika, koji mu je nametnuo Anu Brnabic za premijera Srbije.
  • Лиманац

    09.03.2022 19:30
    Поноси се, Нови Саде!
    Част је имати председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина за почасног грађанина!
  • T

    09.03.2022 08:09
    Banderaš
    Alooo majstore,pa taj isti Toni Bler ti je glavni savetnik tvog,Vučića..o čemu dalje da komentarišemo..?!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.