Grad vraća oduzete crkvene knjige

Gradske vlasti raspisale su javnu nabavku za fotokopiranje i prekoričavanje oštećenih verskih matičnih knjiga, na osnovu Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.
Gradske vlasti raspisale su javnu nabavku za fotokopiranje i prekoričavanje oštećenih verskih matičnih knjiga, na osnovu Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Načelnica Gradske uprave za opšte poslove, Ružica Kolopić, kaže da je Vlada Srbije naložila izradu kopija pre vraćanja, radi nesmetanog vođenja matičnih knjiga i ostvarivanja prava i interesa građana u ovoj oblasti. Ona za "Nacionalni građanski" objašnjava da Grad ne raspolaže opremom ni materijalom za fotokopiranje matičnih knjiga, pa je bilo neophodno da se ovaj posao poveri štampariji koja može ispuniti propisane uslove.

Javna nabavka odnosi si se na prve primerke 111 knjiga Srpske pravoslavne crkve, 64 knjige Rimokatoličke crkve, devet knjiga Slovačke evangelističke crkve, četiri knjige Reformatske crkvene opštine na mađarskom jeziku, tri knjige Baptističke crkve, te tri knjige nepoznate crkvene opštine. Reč je od 194 knjige ili 35.531 stranici za fotokopiranje, a prekoričiti treba 33 oštećene verske matične knjige.

Budući da je postupak javne nabavke u toku, nismo mogli saznati koliko je novca planirano za ovaj tender. Novac je obezbeđen iz gradskog budžeta s pozicije Službe za zajedničke poslove.

  • Richard Dawkins

    22.09.2011 07:37
    religija = zlo
  • Vukajlo

    21.09.2011 15:08
    Da 1945. godine niste oduzimali te knjige danas ne bi imali troskove oko nabavke fotokopir aparata, za koricenje i saniranje ostecenih knjiga. Da su se barem te knjige cuvale svih ovih 60 i kusur godina ni po jada, ali cim ih je drzava uzela 1945. tako su i bacene na neku gomilu u nekom memljivom podrumu da propadaju. Sada neka placaju kada mozga nemaju tj. platice gradjani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti