Pacijenti ispaštaju zbog loše organizacije

Rad zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini je neregulisan i oni su istovremeno angažovani i na drugim pravnim poslovima, zbog čega ispaštaju pacijenti koji im se poveravaju, saopštila je Kancelarija vojvođanskog ombudsmana.
Rad zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini je neregulisan i oni su istovremeno angažovani i na drugim pravnim poslovima, zbog čega ispaštaju pacijenti koji im se poveravaju, saopštila je Kancelarija vojvođanskog ombudsmana.

Istraživanje o radu zaštitnika prava pacijenata koje je ombudsman sproveo tokom maja i juna u 80 zdravstvenih ustanova u Vojvodini pokazalo je da je većini zaštitnika to sporedni posao za koji najčešće nisu prethodno specijalizovani. "Za obavljanje posla zaštitnika pacijentovih prava ovi pravnici nisu dodatno plaćeni, niti im se ovaj rad, često prekovremeni i obavljan pod neodgovarajućim uslovima, kompenzira na neki drugi zakonom predviđen način", navodi se u saopštenju vojvođanskog ombudsmana.

Pacijenti u Vojvodini zaštitnicima se najčešće žale na ponašanje lekara i drugog medicinskog osoblja, kvalitet pruženih zdravstvenih usluga, nemogućnost zakazivanja pregleda ili na vreme čekanja do dobijanja odgovarajuće zdravstvene usluge.  "Sa druge strane, mere protiv zaposlenih u zdravstvenim ustanovama zbog kršenja prava pacijenata se izuzetno retko preduzimaju. Same zdravstvene ustanove svoje pacijente češće obaveštavaju o njihovim obavezama i ograničenjima nego o pravima po osnovu zdravstvenog osiguranja", navodi se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman je nadležnima uputio opšte preporuke i predloge pravila ponašanja za unapređenje rada i postupanja zaštitnika pacijentovih prava, uz ocenu da na ovu funkciju treba imenovati specijalizovane zaposlene kojima će to biti primarni posao.
  • Dr Petrović

    22.09.2011 04:57
    Dosta je laži !
    Posle toliko laži i krađa,obolelo nam je i zdravstvo. Ljudi nisu debilni, pa da baš niko sa strane nije video šta se radi. Počevši od vrha, svi kradu po istom sistemu: budžetski novci se troše za što je moguće veće investicije, za koje se raspisuju "tenderi", koji prolaze po sistemu "ko nam da više", a ne po sistemu "daj da vidimo ko je najkorektniji". Zato i postoji korupcija, a ne postoji sređeno zdravstvo, školstvo, infrastrukture... a o industriji ( koja je i "privatizovana" na isti način ) da ni ne govorimo.
    Umesto da smo koherentno društvo, ovde se svi kao šakali otimaju oko plena postkomunizma. Sve je razbucano, industrija ne radi, poljoprivreda i stočarstvo su upropašteni... jedino radi sistem "ugrađivanja", povlašćene trgovine i nameštanja tendera.Zaštitnici prava pacijenata su tu samo privid nekog reda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti