Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.
Novosadska parking balvan revolucija
Foto: 021.rs
Ukrstite oči sa osobom u kolima koja prolazi kraj vas. Jednostavno prepoznate istu muku, prošli ste već tuda i - ništa. Pogled sapatništva.
 
Vrati vam se vera u čovečanstvo kada neko izlazi sa parkinga, pa vam usnama spuštenim nadole, klimanjem glavom i kažiprstom podignutim iznad volana signalizira da ni ne pokušavate. Iako kružite već neko vreme, smireni ste, jer niste iznenađeni popunjenim parkingom, pa pristojno otpozdravljete kolegu.
Onda prođete malo dalje, zađete, šta znam, u Matice srpske, kad ni tamo ništa. Opet se vratite do parkinga. Ovog puta niko ne izlazi. Vi uđete da, kao solidan lovac, izvidite situaciju. A tamo... jedan radi lastin rep, njih dvoje stoje sa strane, ekološki osvešćeni ljudi ugasili motore, neko je izašao iz kola, protegao noge i zapalio cigaru. 
 
Čekanje da se oslobodi parking mesto je saobraćajni pandan onome "sve linije su trenutno zauzete, prvi slobodni operater će vam se uskoro javiti". Pitate se zašto baš vi? Kad već automobil palite jednom ili dvaput nedeljno, zašto barem nekad niste pošteđeni nepotrebnog lova?
Najgore je kada vidite slobodno parking mesto, pa shvatite da ga je neko zakupio. U nadi da muke neće još dugo trajati, razmišljate o kapitalizmu, o tome kako tržište utiče na odluke, o tajni prvobitne akumulacije, o preduzetničkom mentalitetu i razumevanju valute vremena. Celokupno to filozofiranje bi, kao i generalno u životu, jednostavno rešio višak kapitala koji nemate, jebiga.
 
Razmišljanje vas odvede do, na primer, Trifkovićevog trga. To je priča za sebe. Kad već govorimo kapitalizmu, na parking tržištu nema dovoljno robe, to, naravno, utiče na cenu, na stvaranje novih zahteva, a samim tim i na mogućnosti za zaradu. Premda "Parking servis" drži monopol u ovom domenu, parking komuna sa Trifkovićevog svoj profit ostvaruje tako što uslugu pokazivanja na slobodno mesto i kvazi asistenciju naplaćuje u protivrednosti jednog piva. 
 
Ako ih ne vidite da stoje kraj asfalta, znate da tu nećete naći ono što tražite. Međutim, na ovoj lokaciji prvi put sam se susreo i sa živim parking rampama. O čemu je reč?
 
Prilikom jednog večernjeg lova na slobodan parking uvideo sam prazninu, dao gas i krenuo po svoj plen. Međutim, ispred farova pojavila se starija žena u crnom, neka vrsta asocijacije na babu iz autobusa u "Ko to tamo peva". 
 
Rekao sam joj da se pomeri, ali ona je nešto promumlala, preprečio sam parking i u pomoć joj je uletela ćerka koja je objasnila da je ona tu prva stigla. Ja sam gledao samo u parkiranu babu, pitajući se je l' platila u crvenoj zoni? Trajalo je to natezanje neko vreme, sve dok žena nije rekla da vodi majku kod lekara i da nema gde da parkira i, šta ću, rizikovao sam da ispadnem naivan.
 
Onda jedna gospođa nije želela da se pomeri, ali nije htela ni da se parkira. Nisam bio jedini spreman na raspravu zbog apsurdne situacije, jer je prethodno neki čovek to već obavio i zvao komunalce. Zašto nije htela da se pomeri? Izdaje stan u centru, dolaze joj gosti iz Beograda i rekla je da ima slobodan parking. 
Nekad su akcije organizovanije, pa je neki momak stojao na praznom mestu, dok je čovek užurbano nosio nekakve šipke ili postolje stola i potom ih postavio na parking. Zatim su zvali NN lice da kažu da čuvaju mesto. Prilično konfuzno, ali efikasno u slučaju pokušaja otimanja ulova.
 
Nije ovo, naravno, nikakva specifičnost Novog Sada. Valjda je to tako svuda gde je i parking tržišta, ali moglo bi kreativnije. Fotelja neka na primer, stolica, klupa sa keja, ofarbati mesto u zeleno i staviti upozorenje "Ovo nije parking, ovo je mini park" uz pretnju da se vozila nose za zelene površine. Ili, balvan kad ih je već toliko među nama.
 
I tako, dok posmatrate kako neki sretnik zauzima mesto, a to ste mogli biti vi, samo da ste se tu našli koji sekund ranije, shvatate da niste nikakav lovac. Vi ste lovina, a vaše vreme je kolateralna šteta haotičnosti reklamirane kao uređen sistem.
  • Električno rešenje

    20.04.2024 23:59
    A šta kazete, mrzite biciklove i trotinete? Ah da, vi to zbog “vaše dece”
  • Pešak

    20.04.2024 19:34
    Liman 2 i tumačenje trotoara
    Na Limanu 2 se trotoari koriste kao parking površine! Dr Ivana Ribara, Boška Buhe, Dragiše Brašovana i Bulevar oslobođenja, svi trotoari zauzeti parking vozilima! Vlasnici garaža drže parkirana vozila na trotoaru ispred svojih garaža! Deo trotoara ispred polovine garaže se često izdaje zaposlenima u obližnjim preduzećima. Upravnici stambenih zajednica od nedavno iscrtavaju parking mesta preko celog trotoara... ima ovde posla za državu, za pauk službu, inspekciju i za Saobraćajnu policiju, samo da krenu!
  • Svedok

    20.04.2024 19:23
    Lako je!
    Grad je projektovan za jedno parking mesto po stambenoj jedinici. Danas svaka kuća želi bar dva automobila, a državica nejaka i slaba na sigurne glasove. Neko će jednom morati da kaže narodu, jedno vozilo se može registrovati po stambenoj jedinici, za drugo i treće... pri registraciji izvolite dokazati gde će se ista parkirati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.