Preti poskupljenje gradskog prevoza

Od početka godine cena goriva porasla je za više od 20 odsto, pa bi do tog procenta i cena karata u javnom prevozu mogla biti veća.
Od početka godine cena goriva porasla je za više od 20 odsto, pa bi do tog procenta i cena karata u javnom prevozu mogla biti veća.

Poskupljenje može biti i manje, ali bi u tom slučaju Skupština grada morala da odluči da nekim drugim merama pomogne poslovanje Gradskog saobraćajnog, kažu za Radio 021 u tom preduzeću. Ne preciziraju kada bi do poskupljenja moglo doći, ali ističu da funkcionišu na ivici izdržljivosti, te da neće još dugo moći da izdrže finansijski pritisak bez povećanja cena karata.

Prema nezavničnim saznanjima, ovo pitanje neće biti rešeno pre konstituisanja novog saziva Skupštine grada, koje je zakazano za 29. jun, ali će se o njemu nova gradska vlast relativno brzo morati izjasniti.

U Gradskom saobraćjanom preduzeću objašnjavaju da je od poslednjeg povećanja cena, gorivo poskupelo za oko 30 odsto, te da im ne pomažu mere štednje i racionalizacija poslovanja. Dodaju i da su opterećeni izdavanjem više od 37.000 besplatnih karata za određene kategorije stanovništva, te  nabavkom rezervnih delova.

Inače, Gradsko saboraćajno preduzeće iz gradske kase dobija 150 miliona dinara za gorivo i 120 miliona za autobuse. To je oko dva odsto u odnosu na ukupan budžet Novog Sada, a poređenja radi, gradske vlasti u Beogradu za javni prevoz iz svoje kase izdvajaju oko 15 odsto budžeta, odnosno oko 10 milijardi dinara.

Podsetimo da je nedavno gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas, zatražio da država umanji akcize na gorivo koje kupuje tamošnje Gradsko saobraćajno preduzeće, kako ne bi došlo do poskupljenja karata za više od 20 odsto. Od premijera Mirka Cvetkovića mu je stigao odgovor da primenom važećih propisa nije moguće umanjiti akcize za pojedinačne korisnike, te da o njihovoj eventualnoj promeni, odlazeća Vlada nema nadležnost da se izjašnjava.

Dodajmo da je akciza za sve vrste benzina u Srbiji 48,10 dinara po litru, a akciza za dizel gorivo 35,57 dinara po litru. (D.S.)

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''JGSP možda diže cene''.

  • bond

    16.07.2012 09:47
    lopov do lopova u tom vasem gsp novi sad .otimate od naroda .stop poskupljenu karata.a te vase validatore i te hemijske olovke treba razbiti .
  • vlada

    19.06.2012 07:19
    problem
    Poskupljenje je opravdano.Činjenica je da prevoz ne poskupljuje svaka tri meseca te tako nema kvartalne korekcije u odnosu na raniji tromesečni period.Kao posledica nema dovoljno sredstava da se na svako vozilo javnog prevoza može zalepiti nalepnica "sretan put".To u meni čini nelagodnost,a moram da priznam i po malo postajem sve nesigurniji.Kako ću se osećati ako mi dođe u posetu neko iz Evrope, a na autobusu nema nalepnice sa natpisom na englekom "sretan put"?
  • statističar

    19.06.2012 06:42
    Ovo nije pretnja, već preterivanje
    Prevoz do Futoga i nazad jeftiniji ako se putuje kolima, prosečnim malolitražnim. Zadnjih nekoliko decenija se ta računica utvrđivanja jeftinije i udobnije varijante prevoza zantno popravila u korist vozača automobila. To je i jedan od razloga što ima previše auotmobila u gradu, a s druge strane, prihodi JGSP-gde li se samo ne troše? Nemam relevantne podatke, ali imam utisak da je "menadžeraj=hohštapleraj/što ekspertski, to i politički/".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti