Nova stranka: Politička scena u Srbiji bolesna

Jedan od osnivača stranke "Nova stranka" Zoran Živković izjavio je danas da je politička scena Srbije bolesna i da njeni akteri ne čine ništa korisno za Srbiju, te da je potrebna nova politička snaga koja će je izvaditi iz blata u kojem se sada nalazi.
Jedan od osnivača stranke "Nova stranka" Zoran Živković izjavio je danas da je politička scena Srbije bolesna i da njeni akteri ne čine ništa korisno za Srbiju, te da je potrebna nova politička snaga koja će je izvaditi iz blata u kojem se sada nalazi.

Živković je rekao da u zadnjih osam godina Srbija nazaduje i vraća se u stanje iz Miloševićevih devedesetih.

"Od 2004. smo imali vlast koja je zaustavila sve ozbiljne reforme započete tokom prve dve godine tranzicije nakon 5. oktobra. Iako je ta vlast oterana voljom naroda, sada imamo novu koja nastavlja istu politiku kao i njeni prethodnici", upozorio je Živković.

On je rekao da u srpskoj politici preovladavaju laži i estradizacija i da su Srbiji potrebni saveznici da se to stanje promeni, a oni su "samo na jednoj strani i to su tradicionalni saveznici Srbije - zapad".

"Do pre 20 godina smo bili najbolji saveznici i Sjedinjenih američkih država, Velike Bnritanije ili Francuske, bez izuzetka u svim teškim situacijama i ratovima. Pre 20 godina su nas neki nedostojni ljudi posvađali sa celim svetom i moramo da učinimo sve da te saveznike ubedimo da smo neko sa kim ponovo ima smisla razgovarati", rekao je Živković.

Jedan od osnivača "Nove stranke" Vladimir Pavićević rekao je da je stranka organizovana oko ideje evropske moderne Srbije, te da žele da "na novi način okupe nove ljude" koji će pokušati da ostvare te iste ideje koje su postojale pre deset godina.

"Stranka donosi tri temeljna stuba. Jedan je opredeljenje ka Evropi i njenim vrednostima, zatim vladavina prava, a treće, možda i najvažniji za građane Srbije, je rešavanje ekonomskih problema", rekao je Pavićević.

Na pitanje kako osnivači stranke vide položaj Vojvodine Živković je rekao da je Omnibus zakon, usvojen 2002. godine i Zakon o prenošenju nadležnosti Vojvodini, okvir u kojem može da se definiše stav Nove stranke o autonomiji pokrajine.

"Nova stranka cće se zalagati za potpunu autonomiju koja ima svoju istorijsku notu, odnosno autonomiju koja je ograničena samo državnošću Srbije. To podrazumeva vraćanje izvora prihoda, ali i odgovornosti za rešavanje problema", rekao je Živković.

On je dodao da to ne znači da umesto "beogradizacije" bude sprovedena "novosadizacija", jer će se stranka zalagati i za vraćanje nadležnosti lokalnim samoupravama, opštinama i gradovima.

U okviru predstavljanja "Nove stranke" večeras će u klubu Kvarter (Quarter) biti održana tribina na kojoj će govoriti osnivači stranke.

Pitali smo Novosađane zašto su došli da podrže osnivanje Nove stranke?

"Potpisala sam, pre svega, zbog toga što se na političkoj sceni Srbije pojavio jedan ogroman vakuum, prostor koji treba da se popuni novim idejama i novim ljudima.I druge stranke su imale možda dobre, možda manje dobre ideje, ali iskreno nisu stali iza tih ideja."

"Došao sam da podržim osnivanje ove stranke zato što se slažem sa njihovim idejama, a i malo zbog druženja i upoznavanja nekih novih ljudi. Mi se stalno nadamo nekom napretku, ali nešto nam slabo ide."

"Ono zašto sam ja došao da potpišem je zato što vidim svetlo na kraju tunela, iz neke bezizlazne situacije, kako je predstavljaju neki političari. Novi ljudi, nova energija."

"Pa ja se nadam se da će ova stranka, kao što joj i samo ime kaže, biti nova u svakom smislu i da ćemo imati za koga da glasamo na sledećim izborima."

  • ns+

    01.03.2013 13:10
    Samo kad je data dijagnoza!
    Ali,mi razocarani vise ne dajemo tako lako glas.
    Ni taj jedan jedini vise ne dam nikom.Ne sirim defetizam,ali sirim licni optimizam.
    Cenim dr. Vodinelic,ali mi bas nije jasno sta sa Zivkovicem trazi.Ako nije para u pitanju.
  • Tekin

    28.02.2013 14:34
    Još.. još..
    Tako je imamo malo političkih stranaka, treba nam još da narod može da bira između šupljeg i praznog !!
  • La-Loš

    28.02.2013 13:23
    Ovo je zamlja pljuvača
    Daj ljudi, pljujte ove dokazane lopove i barabe. Ovi još nisu ništa (loše) uradili. Neka se registruju pa da vidimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti