Da li je novosadski Rembrant zaista Rembrant?

Ukradena slika "Portret starca sa krzenom kapom" vraćena je danas Muzeju grada Novog Sada, ali nije potvrđeno da je slika zaista potekla iz kičice slavnog Rembranta.
Ukradena slika "Portret starca sa krzenom kapom" vraćena je danas Muzeju grada Novog Sada, međutim, još nije potvrđeno da je slika zaista potekla iz kičice slavnog Rembranta.

Kako za 021 kaže direktorka Muzeja Vesna Jovičić, potvrđeno je da je u pitanju muzejski eksponat koji je ukraden 2006. godine, ali nije definitivno utvrđeno ko je autor dela.

"U Insbruku se nalazi delo koje je naslikao Rembrant 1630. godine, i čija je autentičnost potvrđena. Na osnovu te slike, urađena je gravura 1633. godine, i smatra se da je na osnovu nje urađena slika koja pripada Muzeju grada", kaže ona.

Jovičićeva kaže da zbog te činjenice nije moguće proceniti vrednost slike, iako navodi da je aukcijska vrednost često neprecizna. Prema njenim rečima, jedina mogućnost za proveru autentičnosti je da slika bude poslata na analizu u Holandiju, što jop uvek nije u planu. "Jedino ukoliko sliku pošaljemo u Holandiju, moći ćemo da se utvrdi autentičnost", navodi Jovičićeva.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac kaže da platno koje je pronađeno nije original, tako da ne vredi desetine miliona evra, kako je ovih dana navođeno u medijima, već eventualno nekolio desetina hiljada evra.

Prema njegovim rečima, "Portret starca sa krzenom kapom" stoji u Zemaljskom muzeju Tirola u Inzbruku, a slika iz Austrije, sa zvaničnim sertifikatom Rebrantovog muzeja, je i drugih dimenzija od novosadske (22 puta 17 centimetara, naprema 28 puta 22,5 centimetara).

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da će Grad odati priznanje policajcima zaslužnim za pronalaženje ukradene slike, kao i da će sa Muzejom dogovoriti detalje o pojačavanju obezbeđenja u ovoj ustanovi. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Шненокла

    14.03.2013 09:32
    Да ли је новосадски Рембрант прави Рембрант? Па само ово питање је удар на војвођанску аутономију.
  • 14.03.2013 07:21
    Rembrant možda nije Rembrant, ali Njegovan je sigurno Njegovan! Glavom, bradom i šeširom...
  • 13.03.2013 21:49
    Немој да чујем кога да прича о АТП Војводина.
    Ево слике, имамо се чиме бавити...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti