Načelnik radiologije pravosnažno osuđen za diskriminaciju

Vrhovni kasacioni sud potvrdio je presudu Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom je načelnik Odeljenja za radiologiju Instituta za onkologiju Vojvodine Marko Erak pravosnažno osuđen za diskriminatorsko postupanje prema bivšoj zaposlenoj lekarki Vanji Karađinović.
Vrhovni kasacioni sud potvrdio je presudu Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom je načelnik Odeljenja za radiologiju Instituta za onkologiju Vojvodine Marko Erak pravosnažno osuđen za diskriminatorsko postupanje prema bivšoj zaposlenoj lekarki Vanji Karađinović.

Presuđeno je da Erak i Institut za onkologiju solidarno isplate ovoj lekarki 400.000 dinara na ime psihičkog zlostavljanja, povrede prava ličnosti i nejednake šanse za rad.

Utvrđeno je da nadređeni Karađinovićevoj nisu dozvoljavali da uzima slobodne dane, odbijajući njene zahteve "povišenim tonom", zbog čega je na poslu provodila i do 30 sati.

"Šokirana sam da su direktor Instituta Dušan Jovanović i načelnik Odeljenja za radiološku terapiju Marko Erak još uvek rukovodioci, iako je utvrđeno da su diskriminatori. Erak je, pored toga, i prodekan na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu", kaže Karađinovićeva.

Zbog objavljivanja prvobitne, nepravosnažne presude novosadskog suda, Marko Erak tužio je Radio 021, tražeći isplatu u visini od 800.000 dinara na ime "nanesenog duševnog bola", ali je njegova tužba odbačena. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • ОГ

    15.03.2013 08:56
    Листа чекања на магнетну резонанцу је повелика у Ср. Каменици. То обесмишљава дијагностички поступак а погодно је и за корупцију. Директорима институција на којима постоје листе чекања као мерило успешности би требало поставити смањење и неутралисање листа. Уколико би им од тога зависила функција ствари би се у разумном року и битно поправиле.
  • Dr

    14.03.2013 18:38
    mobingovan
    Svaka cast na hrabrosti i istrajnosti koleginice!Meduljudski odnosi u zdravstvenim ustanovama nikad nisu bili gori.Da pacijenti ne poveruju kako se neki lekari ophode prema svojim kolegama i kakvim recnikom se sluze.Podmetanja,lazi,klevete su posebne price.A Lekarska komora ne reaguje mada se takav odnos odrazava na rad sa pacijentima.Najgore je kada sam lekar postane pacijent i zbog bolesti ocekuje korektan profesionalan odnos kolege prema njemu kao bolesniku pa se pacijent razocara u lekara kolegu.Zasticeni su samo pojedini lekari kao beli medvedi a vecina se jos uvek trudi da radi posteno.
  • nikola

    14.03.2013 14:56
    nije on jedini
    Diskriminacije, odnosno mobinga ima na svakom koraku. Naročito na fakultetima. Dekani, a sve je više prijava i na prodekane, misle da su bogovi, pa im ni sve češće presude njihovim kolegama, pravosnažne, nisu opomena.Polako, malo po malo... pa će i to da se menja. Zaposleni su sve svesniji svojih prava i bar oni obrazovani imaju petlju da tuže, advokati su sve upućeniji, sudovi izlaze u susret Evropi. To je valjda i jedino pravo koje zaposlenom garantuje ostanak na poslu i posle tužbe. Još kada krenu "deblje" kazne po džepu fakulteta, a ne samo pojedinaca, osvestiće se i bahati i sujetom zaslepljeni dekani i prodekani. A koliko juče je delovalo da se nikada neće stvari pomeriti sa mrtve tačke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti