NUNS i NDNV: Obezbediti stabilno finansiranje RTV-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputili su zahtev Vladi Srbije i Vladi Vojvodine da pod hitno obezbede stabilno finansiranje Radio-televizije Vojvodine.
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputili su zahtev Vladi Srbije i Vladi Vojvodine da pod hitno obezbede stabilno finansiranje Radio-televizije Vojvodine.

Kako senavodi u zajedničkom saopštenju dva novinarska udruženja, pokrajinski javni servis nalazi se u ozbiljnim finansijskim teškoćama koje su "direktna posledica činjenja i nečinjenja republičkih i pokrajinskih vlasti".

NUNS i NDNV su ukazali i na to da su neodgovorne izjave pojedinih članova Vlade Srbije o načinu finansiranja javnih servisa doveli do dodatnog pada ionako niskog nivoa naplate pretplate.

Udruženja smatraju da funkcionisanje javnih servisa ne sme da bude predmet "prikupljanja jeftinih političkih poena i da njihovo finansiranje mora biti predmet ozbiljnih analiza i rešenja koje bi očuvale ulogu javnih servisa u društvu i unapredili njihov rad".

"Vlada Srbije je u međuvremenu, na nedovoljno jasan i netransparentan način, iznašla način da pomogne Radio-televiziji Srbije, a RTV je ponovo ostao na cedilu. Pitamo se da li je cilj vlasti da, kroz finansijsko iscrpljivanje, RTV dovede na rub opstanka. Ovaj javni servis, koji emituje program na deset jezika, ionako se suočava sa krupnim, godinama nerešavanim problemima", navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Oni su podsetili da Javni servis Vojvodine od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima, kao nijedan javni servis u Evropi. "RTV radi u iznajmljenim prostorijama, u neprihvatljivim tehničkim uslovima. I pored toga, RTV je uspeo da značajno podigne profesionalni nivo i rejting", navodi se u saopštenju.

  • Vlado

    07.05.2013 05:00
    Spisak zaposlenih i onih koji ne rade
    Napravite prvo spisak svih onih koji NE rade a dobijaju platu u RTV i svih koji su na spisku za honorare a nista nisu uradili. Cistka......
  • 06.05.2013 13:56
    Kada RTV bi bila u potpunosti nezavisna od BGD

    tada ne bi preuzimala Dnevnik od RTSmnego b/imala sopstveni

    kada bi RTV imala svoj AMS i u jutarninjem programu
    Dobro jutro Vojvodine davala stanje na putevima u Vojvodini a potomo u Srbiji
    a ne OBRATNO....
    Kada RTV ne bi zaposljava politicki podone beogradske kadrove iz raznih partijam da partija

    i kada ,,,, e tada bi RTV bila konkurentnaminteresantna i najverovatnije bi imala sopstvene prihode

    e kada bim tada bi,,,,
  • @JustinaNS - Za našu RTV

    02.05.2013 21:42
    Koliko ste spremni da platite? 500 din?
    Nisam siguran da znate koliko RTV kosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti