Nova zapošljavanja u gradskim firmama

Gradska javna preduzeća nastavljaju sa zapošljavanjem novih radnika, iako bi do kraja godine trebalo da počnu s otpuštanjem viška zaposlenih.

Gradska javna preduzeća nastavljaju sa zapošljavanjem novih radnika, iako bi do kraja godine trebalo da počnu s otpuštanjem viška zaposlenih.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti, Zoran Radosavljević, kaže za Radio 021 da ima informaciju da rukovodstva gradskih preduzeća zapošljavaju nove radnike, ali da ne zna koliko su ona opravdana, odnosno pokrivena odlascima u penziju. Čak i da je reč o popunjavanju mesta upražnjenih odlaskom radnika u penziju, rukovodstva gradskih preduzeća na ovaj način prave štetu, jer miniraju sindikatima trenutno jedino prihvatljiv način smanjenja broja zaposlenih i povećavaju broj kandidata za otpremnine o trošku Novosađana.

Međutim, rukovodstva pojednih preduzeća u pregovorima sa predstavnicima sindikata navode da imaju i do 20 odsto prekomerno zaposlenih, što je pak u suprotnosti s ranijim tvrdnajma iz tih preduzeća, u kojima su često navodili da nemaju viška radnika.

Radosavljević kaže da se do kraja juna može očekivati da na nivou preduzeća butu zaključeni novi kolektivni ugovori, kada bi trebalo da se zna i više o tome pod kojim uslovima će se vršiti racionalizacija broja zaposlenih. On dodaje da dokle god se vrše nova zapošljavanja, sindikat ne može smatrati da ima viška zaposlenih. "Taj višak nisu sindikalci zapošljavali, nego menadžement i politika. Mi se trudimo da iz preduzeća izbacimo politiku ako je ikako moguće. Međutim, to jako teško ide", kaže Radosavljević.

Dodajmo da u novosadskim javnim preduzećima ima oko šest hiljada radnika, što je u odnosu na pre osam godina čak za polovinu više i što je srazmerno broju stanovnika, znatno više u odnosu na broj zaposlenih u beogradskim javnim preduzećima. (D. Stojičić)

  • ya

    03.06.2010 20:42
    sex
    da li znate zasto nama sexa u jkp?
    sve rodbina
  • NIVES

    27.05.2010 16:23
    Moj tata
    Drago mi je sto moj tata Zvonimir svaki dan zaposli nekog novog na Spensu. I mama je ponosna na tatu, cula sam kako mu je neko vece saputala na uvo kako je ponosna na njega sto je od mesta portira (kad su se upoznali) dogurao do mesta direktora i sad moze da zaposljava. Cula sam da kaze i da je vredelo sto je zaposlio dvoje na Spensu za njeno mesto u Toplani i da je ona tamo neophodan kadar. Srecna sam, imam roditelje koji su nezamenjivi na visokim pozicijama u gradskim preduzecima. Samo da potraje....
  • Zoki

    27.05.2010 12:24
    Nabroj firme...
    Sindikalac,a kako si ti zaposlen?I koja te je vlast zaposlila?Pa nisi rodjen kao sindikalni funkcioner.A ovi sto strajkuju iz sindikata,kako su oni zaposleni,na konkursu?Daj koga vi vise zamlacujete.Zaposljava i otpusta onaj koji je na vlasti a vi sto ste u JKP zaposleni to ste trebali da znate kada ste dobili posao,zato ne kukajte nego tisina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.