Završni račun Grada - suficit "krpi" deficit

Na majskoj sednici Skupštine grada usvojen je završni račun budžeta grada za 2009. godinu, koji iznosi 16 milijardi dinara.
Na majskoj sednici Skupštine grada usvojen je završni račun budžeta grada za 2009. godinu, koji iznosi 16 milijardi dinara. Novi Sad je u ovu godinu ušao sa deficitom od 2,8 milijardi dinara. Član Gradskog veća za finansije, Živko Makarić, tvrdi da manjak ipak nije toliki, budući da je suficit od 3,8 milijardi pokrio deficit. Kako on tvrdi, u ovu godinu preneta su sredstva u iznosu od 1,2 milijarde, što znači da završni račun grada ipak nije negativan.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke, Božidar Protić, istakao je da suficit nije dobra stvar, budući da ukazuje na to da Grad prihoduje više nego što je planirano, i to na račun javnih preduzeća i građana. Kako Makarić tvrdi, suficit nije došao od takvih nameta.
"Ne radi se i prihodovanju, prosto se nije stiglo da se završe sve planirane investicije. One su započete, ali konačna situacija nije postojala 31.decembra 2009. i praktično to je nerealizovani rashod iz 2009. godine", rekao je on.

Objašnjenja Makarića neprihvatljiva

Šef odborničke grupe Sprske radikalne stranke, Đurađ Jakšić, smatra da su Makarićeva objašnjenja neprihvatljiva. Prema njegovim rečima, budžet za 2009. godinu je planiran u nerealnim finansijskim okvirima, što je prema njegovoj oceni izazvalo i dva rebalansa. Radikali su izneli i primedbu zbog toga što na završnim računima nije stajao potpis gradonačelnika Igora Pavličića, već njegovog zamenika, Saše Igića. Kako Jakšić tvrdi, suficit ne bi smeo da služi za pokrivanje manjkova.
"Aktuelna gradska vlast pokriva rupe u budžetu neutrošenim sredstvima iz prethodnih godina. Dakle, uključili su 4 milijarde dinara neutrošenih sredstava iz prethodnih godina kako bi pokrili ono što je zapravo problem u finansiranju grada", ocenio je on.

Ništa od pojedinih investicija

Makarić je ujedno najavio da će u predstojećem rebalansu iz budžeta biti izbačene neke investicije. Kako on kaže, neće biti menjana sredstva u oblasti kulture, socijalne zaštite, infrastrukture i predškolskih ustanova. Izmene se mogu očekivati u delovima većih kapitalnih investicija, poput radova na Somborskom bulevaru. Međutim, Makarić kaže da se radovi mogu očekivati na Bulevaru Evrope.
"Ono što je izvesno je da će se raditi trasa Bulevara Evrope dugačka oko 1800 metara. To je praktično produžetak do Rumenačkog puta i proširiće se leva polovina, od Higijenskog zavoda do Bulevara cara Lazara, i radiće se u punom profilu", kazao je on.

Novi koraci u borbi protiv narkomanije

Doneta je i odluka o usvajanju akcionog plana za borbu protiv droge. On kao novine predviđa osnivanje Kancelarije za borbu protiv narkomanije, koja bi prikupljala podatke i organizovala projekte u saradnji sa gradskim institucijama i udruženjima građana. Takođe, ideja je i stvaranje jedne civilne komune, budući da su postojeće komune pri verskim zajednicama dale značajne rezultate u lečenju narkomanije.

Kako kaže član Gradskog veća za obrazovanje, Milan Đukić, realizacija ovakvog plana je u interesu svih građana Novog Sada.
"To nije pitanje bilo koje političke organizacije, to ste videli na skupštini, budući da je program dobio podršku mnogo veću od vladajuće većine. Drago mi je da kažem da su svi u tome učestvovali, svi su dali svoje primedbe i postoji veliko razumevanje za potrebu za donošenjem ovakvog akcionog plana", smatra on.

Statut predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" je izmenjen, kako bi se prilagodio novom Zakonu o predškolstvu i definisao kriterijume za upis dece. Odlučeno je da Grad Poliijskoj upravi ustupi 4 motocikla i 2 automobila na korišćenje bez naknade.

Usvojeni su i predlozi odluke o uniformama budućih komunalnih policajaca, koji će biti obučeni u crnu i tamnozelenu odeću. (Asja Francisti)

  • gobo

    28.05.2010 11:11
    las vegas
    ja ne znam jel vas novinar bio na sednici skusptine juce..nek procita taj predlog odluke o unifomramam buducih policajaca..tri boje su u opticaju...crni kacket,siva majica i tamno zelene pantalone ako se ne varam..a lepo je dao komentar i jedan od odbornika...a bilo bi lepo i da prenesete sta je maja g izjavila povodom zavrsnog racuna...ne volem je ali je rekla par dobrih pa cak i za medije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.