Obustavljeni planovi za bioskop "Jadran"

Plan pokrajinske vlasti da bioskop "Jadran" revitalizuje privremeno je obustavljen, jer su se pojavili potencijalni vlasnici tog objekta.

Plan pokrajinske vlasti da bioskop "Jadran" revitalizuje i pretvori u multifunkcionalni objekat privremeno je obustavljen, a nije isključena mogućnost da se od njega i potpuno odustane.

Pojavili su se potencijalni vlasnici tog objekta i od toga kako njihov zahtev za povraćaj imovine bude rešen zavise dalji potezi pokrajinske vlasti. - Postojao je plan da bioskop Jadran preraste u višenamenski objekat u kom bi mesto našao Zavod za kulturu, Pozorišni muzej, Vojvođanski simfonijski orkestar, a bilo bi mesta i za izložbeni prostor – kaže pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

- Preko Fonda za kapitalna ulaganja smo i izdvojili novac za to, međutim, obavestili su nas da postoje potencijalni vlasnici tog objekta i ništa nam nije preostalo nego da se, dok se to ne reši na ovaj ili onaj način, povučemo. Za sada su nam ruke vezane i ne možemo ništa da preduzimemo u tom pogledu. Ako podnosioci zahteva za povraćaj imovine ne dokažu vlasništvo, mi ćemo nastaviti s planovima. Činjenica je da bi nama taj objekat bio od velike koristi i što-šta bi nam rešio. Lepo bi bilo da se vrati onima koji su bili vlasnici, a još lepše kada bismo mi mogli da ga koristimo - kaže Grujić za Dnevnik.

Podsećamo da je 2007. godine, prilikom razmatranja postupka privatizacije preduzeća "Zvezda film", utvrđen interes pokrajinskih organa da se ovaj bioskop izuzme iz privatizacije, kao institucija od izuzetnog značaja za kinematografiju i kulturu Vojvodine i Novog Sada.

Prvi bioskop u Novom Sadu otvoren 1910. godine

Prvi bioskop u Novom Sadu otvoren je 1910. godine u novopodignutoj zgradi u dvorištu starog zdanja na današnjem Trgu slobode 2. Nazvan je Apolo, po rimskom bogu, a vlasnik mu je bio dr Stevan Adamović, potonji gradonačelnik Novog Sada. Drugi stalni bioskop "Korzo" Novosađani su dobili 1913. godine i nalazio se na mestu današnje zgrade u Zmaj Jovinoj 4.

U međuratnom periodu nastali su "Odeon" u dvorištu hotela Sloboda, koji je kasnije nazvan bioskopom Doma JNA, zatim "Luksor" u Ulici Jovana Subotića. Bioskop "Jadran" osnovan je 1940. godine u Poštanskoj ulici pod prvobitnim imenom Palas.

  • Sima

    24.03.2014 09:04
    @Lexv
    Posto si se ti izmileo pre par nedelja ocigledno je da nemas blage veze kako je Novi Sad izgledao pre tebe. Informisi se ili zavezi, ovako svi znaju koliko si glup.
  • Rođak PoNS

    23.03.2014 19:33
    sve teče sve se menja osim stenja i kamenja
    Imadosmo grad Zagreb u zajedničkoj državi, pa ga prestadosmo imati. Odmah potom ugostiteljski objekt ''Zagreb'' preimenovasmo u ''Atinu'' (mada ni taj varoš nemamo u sklopu naše domovine). I pojam Jadrana je odlepršao iz Srbije, pa - ako bude kakve rekonstrukcije u Poštanskoj ulici – moraćamo smisliti neko novo ime i za to što ćemo rekonstrukcijom dobiti. Evo tek nekih nasumičnih mogućnosti: Pacifik, Gibraltar, Biskajski zaliv, Foklandi, Zaliv svinja, Bermudski trougao, More tišine (to je najmirniji morski kraj na Mesecu) itd. Ako u objekt bude investirana kineska lova, što je veoma lako moguće, on se neizostavno ima nazvati po Žutom moru.
  • Lexv

    23.03.2014 09:14
    Vojvodjanski simfonijski orkestar? Jel to neka sala?
    Citajuci ovu bioskopsku istoriju Novog Sada, stice se utisak da je pre 100 godina Novi Sad bio veci grad nego sto je sada. Pamtimo vrlo dobro period renoviranja "Arene". Dok se nije otvorio "Cineplex", Novi Sad nije imao ni jedan bioskop (a to je bilo pre par godina).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti