Hepatitis je "tihi ubica" Novosađana

U Novom Sadu je po procenama svaki četrnaesti Novosađanin zaražen virusnim hepatitisom, a tačan broj zaraženih se ne zna jer se oboleli jave lekaru najčešće kada je već prekasno.
U Novom Sadu je po procenama svaki četrnaesti Novosađanin zaražen virusnim hepatitisom, a tačan broj zaraženih se ne zna jer se oboleli jave lekaru najčešće kada je već prekasno.

"Sa hepatitisom je najveći problem što osoba ne zna da li je zaražena. Na početku infekcije ne javljaju se nikakavi simptomi, ili su oni toliko blagi da liče na prehladu. Zbog toga zaražena osoba sazna da ima hepatitis tek u poodmakloj fazi bolesti, nakon dve tri godie od infekcije, kada je već došlo do ciroze jetre ili karcinoma jetre, i kada vrlo malo ili ništa više ne može da se učini u cilju ozdravljenja", objasnio je za 021 Vladimir Šalbut iz Udruženja Prevent.

Hepatitis je moguće dijagnostikovati samo specifičnim testovima na hepatitis. Oboleli, međutim, tvrde da nema uslova ni za dobru dijagnostiku, ni za lečenje. Skrining testovi su svima dostupni po pristupačnoj ceni, ali takozvani PCR testovi, koji određuju nivo virusa u krvi i koji su ključni u lečenju, mogu da se rade samo na tri mašine, koje se nalaze u Beogradu Novom Sadu, što je nedovoljno na celu teritoriju Srbije, smatraju iz Udruženja Prevent.

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, hepatitis je na osmom mestu od svih smrtonosnih bolesti, a u Srbiji po procenama od hepatitisa boluje preko pola miliona ljudi. (Gordana Ćosić)

  • odgovor

    29.07.2014 23:53
    nepotpisanom
    Da Hep C se prenosi putem krvi, ali nisu potrebne ni kapi krvi vec mikroskopske, okom nevidljive povrede na kozi, sluzokozi, desnima, kvarni zubi i sl. U pitanju je virus a ne gomila neceg.

    Drugo, SIDA nije polna bolest, vec seksualno prenosiva bolest koja napada citav organizam a ne samo polne organe. Toliko o tome ko lupeta.

    Vi sigurni u saopstenja SZO se ljubite se i dalje i ne koristite kondome i listice lateksa za oralni seks, samo nemojte posle da se cudite odakle i kako ste fasovali Hepatitis ili HIV. Ta ista SZO je izmanipulisala ljude sa pricom o svinjskom gripu, i nije joj u interesu da ljudi budu zdravi, jer radi za farmaceutsku mafiju.
  • odgovor

    29.07.2014 10:43
    dodatak
    I Hep B i C se prenose seksualnim kontaktom. Hep B se prenosi cak 100 puta lakse nego HIV, dok se Hep C prenosi u slicnoj razmeri kao i HIV. Dovoljan je poljubac ili oralni seks bez zastite.
  • odgovor

    29.07.2014 10:39
    @Pitanje
    Odnosi se na Hepatitise B i C, koji su smrtonosni.

    Hepatitis A je obična žutica koja ne izaziva rak jetre, i izlečiva je.
    Inače, za Hep B ima vakcina, dok za C nema. Poslednji deset godina je obavezna vakcinacija male dece protiv Hep B i u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti