Izlivanje fekalnih voda guši predgrađe Novog Sada

Ovogodišnje leto obiluje kišom, pa je do izražaja došao problem izlivanja fekalnih voda, i to uglavnom u prigradskim naseljima.
Ovogodišnje leto obiluje kišom, pa je do izražaja došao problem izlivanja fekalnih voda, i to uglavnom u prigradskim naseljima, mada se slične situacije dešavaju i u centru Novog Sada.

U "Vodovodu i kanalizaciji" kažu da se ovaj problem još nije pojavio u obimu u kom to zna da se desi, naglašavajući da se problem atmosferskih voda, usled obilnih pljuskova, pojavljuje pre svega u delovima grada i prigradskim naseljima koji još nisu priključeni na kanalizacionu mrežu.

Ipak, eskalaciji ovog problema često doprinose nesavesni građani, pa čak i firme, koje potpuno nelegalno odvode atmosfersku vodu, odnosno "ubadaju" oluke, u postojeću fekalnu kanalizaciju, time izazivajući opasnost po zdravlje od opasnih fekalnih voda.

"Pojava priključenja oluka na fekalnu kanalizaciju je, nažalost, višedecenijski problem prisutan i u gradu i u prigradskim naseljima", navodi izvor 021 iz Komunalne inspekcije. "Cela Klisa, centar, Veternik, Telep, svi su priključili oluke za fekalnu kanalizaciju. Znate, oni tamo ni nemaju atmosfersku kanalizaciju, prosto nije izgrađena, pa negde moraju da ubace te oluke, da im ne bi poplavila dvorišta od ovolike kiše", navodi komunalni inspektor i kaže da u tim delovima grada čak ni kanali na obodima ulica ne mogu da prime kišnicu, jer su zatrpani.

Takvim ponašanjem građani nesvesno prave problem prvenstveno sebi, jer fekalna kanalizacija nema kapaciteta da primi tu količinu tečnosti. Takođe, to izaziva i pojačan rad kolektora i crpnih stanica.

Kontrola "ubadanja" oluka u fekalnu kanalizaciju je u nadležnosti inspekcijskih službi, koje su najčešće sputane zakonskim odredbama nepovredivosti privatnog poseda bez odgovarajućih odluka državnih organa, ali kako kažu u "Vodovodu i kanalizaciji", i to je moguće postići, pošto se odvođenje atmosferskih voda u fekalnu kanalizaciju i zakonski tretira kao ugrožavanje zdravlja ljudi.

Komunalna inspekcija, gradskom odlukom zadužena za kontrolu i sankcionisanje ovakvog ponašanja, u ovakvim slučajevima ima instrument hitnog delovanja. Ali, kako kažu, treba na određeni posed ući, a građani su retko kad raspoloženi da sarađuju. Inspektorima poseban problem predstavlja nemogućnost pristupa na privatni posed, ali i nerazjašnjeni imovinsko pravni odnosi oko objekata kod kojih su uočena nelegitimna svođenja atmosferskih voda u fekalnu kanalizaciju.

"U slučaju da komunalni inspektor, po prijavi građana, zatekne na licu mesta da je atmosferska voda sa slivnih površina sprovedena u javnu kanalizaciju otpadnih voda, bez prethodne saglasnosti preduzeća, vodiće upravni postupak i daće nalog JKP "Vodovod i kanalizacija" da se korisnik isključi sa javne kanalizacije. Za ovakve prekršaje komunalni inspektor je ovlašćen da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izda prekršajni nalog", objašnjavaju proceduru iz Komunalne inspekcije.  

Za ovakav prekršaj pravno lice može biti kažnjeno sumom od 50.000 pa sve do jednog miliona dinara, dok je za fizičko lice novčana sankcija za ovakav prekršaj procenjena na 10.000 dinara. Zanimljivo je da, po podacima iz komunalne inspekcije, u poslednjih godinu dana nije prijavljen ni jedan jedini slučaj nezakonitog svođenja atmosferskih voda u fekalnu kanalizaciju, a kao institucija nadležna za sanaciju ovog problema navodi se ZIG.

Iz ovog javnog preduzeća kažu da su rebalansom budžeta za ovu godinu predviđena sredstva i "preduzete intenzivne aktivnosti za početak konkretnog rešavanja ovog problema i poboljšanja uslova svakodnevnog života stanovnika prigradskih naselja, najpre u Kisaču, Futogu i Kaću, a predviđena su sredstva za rešenje ovog problema i u MZ Prva vojvođanska brigada, MZ Južni Telep i MZ Bratstvo Telep". (Gordana Ćosić)

  • Slanobarac

    01.08.2014 10:23
    Cak i da rese da ponovo otkopavaju kanale na Slanoj bari, imace drugi problem...Prosle godine su kopali za telefonske kablove i internet, i normalno naisli na podzemne vode...Radovi trajali 3 meseca, jedva zavrsili da bi opet posle nedelju otkopavali jer voda smeta kablovima...Haos
  • rikica

    01.08.2014 07:59
    Kanalizacija
    Nije tacno da se stanovnici Klise prikacili atmosfersku kanalizaciju svoje oluke.Naselje Klisa(80%) nema ni jednu vrstu kanalizacije,postoje septicke jame,koje gradjani sami prazne,i placaju svojim novcem,A ovi iz Ziga samo lupetaju.Platili smo legalizaciju,placamo porez,a imamo sipak
  • volim varos

    01.08.2014 06:47
    problem ce resiti novi direktor
    problem kanalizacije u novome sadu ce resiti novi direktor jp.vodovoda ikanalizacije koji je po struci dipl.profesor maematike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti