VIDEO: Čizkejk sa makom prema rimskom receptu starom 2.200 godina

Katon Stariji bio je rimski državnik, pisac i govornik, a ostao je zapamćen po tome što je sve svoje govore u rimskom senatu završavao rečima: "Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti".
No, osim po gorljivim govorima protiv Kartagine, Katon je poznat i po tome što je autor prvog celog proznog dela rimske književnosti, pod naslovom "O zemljoradnji" (De agri cultura). U njemu je, između ostalog, hvalio kupus kao najbolje povrće i dao čitav niz kuvarskih i medicinskih saveta.
Jedan od recepata koji je Katon zabeležio u svom delu tiče se pripreme savilluma, starorimske verzije torte od sira. U nastavku ćemo se pozabaviti ovim jednostavnim receptom koji nas povezuje s bogatom kulinarskom tradicijom antičkog Rima.
Ova vrsta deserta bila je vrlo popularna širom antičkog sveta, i to među svim društvenim slojevima.
 
Sastojci
 
Za pripremu starorimske poslastice po imenu savillum prvo vam treba svež sir. Katon nije naveo koji tačno sir koristi, ali nećete pogrešiti ako se odlučite za sveži kravlji sir ili rikotu.
 
Katon u svom receptu brašno naziva generičkim izrazom "farina", što znači da možete koristiti belo pšenično ili ječmeno brašno.
 
Osim toga, potrebno vam je jedno malo jaje, med i semenke belog maka koje će se posipati po jelu. Naravno, možete koristiti i običan mak, kao što su to sigurno često činili i Rimljani.
 
Što se tiče posuda i kuhinjskih alata, potrebna vam je posuda za pečenje, po mogućnosti od terakote ili gline. Katon je preferirao način pečenja poznat kao testum, koji uključuje korišćenje neke vrste prenosne rerne od terakote.
 
S obzirom na to da je malo verovatno da među kuhinjskim priborom imate starorimsku mobilnu rernu od terakote, slobodno možete koristiti i običnu posudu za pečenje i rernu. Za podmazivanje posude ne zaboravite koristiti maslinovo ulje, koje će dodati finu aromu donjem delu kolača i sprečiti da se zalepi.
 
Priprema
 
Početak pripreme savilluma počinje mešanjem sastojaka. Uzmite sveži sir, brašno, malo jaje i med i zajedno ih umesite dok ne dobijete glatku i homogenu smesu. Važno je očuvati pravi odnos sastojaka, posebno između sira i brašna, kako biste dobili mekan i ukusan desert.
 
Nakon što je smesa pripremljena, pređite na podmazivanje posude za pečenje maslinovim uljem.
Smesu zatim stavite u posudu za pečenje i grubo je oblikujte. Nema potrebe za preciznošću jer će se sir istopiti tokom pečenja i savillum će poprimiti oblik posude. Važno je ne prepeći kolač kako ne bi postao suv.
 
Savillum pecite u rerni na temperaturi od 180 stepeni oko 20 minuta.
 
Pred kraj pečenja po vrhu kolača pospite malo meda i semenki maka i pecite još pet minuta.
 
Savillum poslužite vruć ili topao, po mogućnosti u istoj posudi u kojoj se pekao.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti