Jednostavan recept za burek sa sirom: Korak po korak do najlepšeg obroka

Burek, tvrde naše komšije iz Bosne, može samo od mesa, a sve ostalo su pite.
Jednostavan recept za burek sa sirom: Korak po korak do najlepšeg obroka
Foto: Pixabay
Međutim, burek je poreklom iz Turske, gde se najčešće sprema sa sirom, piše Index.hr
 
Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolja kada se služi topla uz čašu hladnog jogurta.
Ovaj obrok za četvoro bi ukupno trebalo da vam odvoji oko sat vremena pripreme, a od sastojaka će vam biti potrebno 650 grama gotovih kora za pitu, 500 g svežeg punomasnog kravljeg sira, pola kašičice soli, 100 ml suncokretovog ulja i 500 ml mineralne vode.
Priprema:
 
1) Podmažite lim za pečenje
 
Koristite okrugli kalup prečnika 33 cm. Dno kalupa premazati sa 3 kašike ulja, pa na dno staviti dve kore i lagano ih pritisnuti rukama.
 
2) Promešajte
 
U veću posudu sipajte mineralnu vodu, so i preostalo ulje i dobro izmešajte sastojke.
 
3) Slažite
 
Kore lagano premazati pripremljenom tečnošću, a na koru staviti 2 do 3 kašike sira. Sir lagano premažite po površini kore (manje količine sira izvadite iz kašike i stavite u male gomile).
 
Stavite praznu koru i ponovo je lagano pritisnite rukama i premažite je četkom i mešavinom ulja, soli i mineralne vode. Ponovo rasporedite sir po površini. 
 
Ponovite postupak sa dodatkom kore, a ovoga puta po ivicama premažite sirom.
 
Sada savijte višak kore koji visi ka spolja ka unutra i lagano premažite četkom. Ovaj put ne stavljajte sir, već stavite praznu koru. Na praznoj kori ponovite ceo postupak dok ne potrošite sav sir.
 
Poslednje dve kore stavite na sloj sira, lagano pritisnite rukama, premažite četkicom, a višak savijte prema unutra. Površinu još malo premažite i lagano probodite čačkalicom.
4) Pecite
 
Zagrejte rernu na 210 stepeni i pecite 40 minuta. Izvadite iz rerne i nožem odvojite ivice, pažljivo preokrenite na dasku, isecite na 4 dela i poslužite.
 
Prijatno!
  • Bosna

    15.05.2024 11:58
    Burek je samo sa mesom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti