Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća

Popularna je u kuhinjama i recepturama širom sveta, a i u našem podneblju je moguće nabaviti svežu. Reč je, naravno, o skuši.
Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća
Foto: Pixabay
Iako može da se smatra kaloričnom, zapravo je puna hranljivim materijama i zdravim masnoćama koje pomažu u održanju vitalnosti tela, piše Sensa.hr.
 
Skuša je prepoznatljiva po duguljastom telu prekrivenom plavim, zelenkastim i srebrnim nijansama, sa karakterističnim tamnim prugama duž leđa. 
Nema ljušturu na stomaku, što je čini glatkom na dodir, a tradicionalno se priprema u jelima širom našeg podneblja.
 
Od jednostavno pečene ili pržene ribe, do marinade i konzervirane verzije. Njena popularnost nije samo zbog ukusa, već i zbog činjenice da je lako dostupna riba, a ujedno i vrlo zdrava.
Skuša je bogata Omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). 
 
Konzumacija skuše pomaže u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola, koji pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvnih sudova i vraća ga u jetru, gde se razgrađuje i izlučuje iz tela.
 
Viši nivo HDL holesterola povezan je sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Visok nivo triglicerida povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema. 
 
Redovan unos Omega-3 masnih kiselina može da smanji nivo triglicerida za čak 15-30%.
 
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola. LDL holesterol je glavna komponenta koja doprinosi stvaranju plakova u arterijama, što može da dovede do ateroskleroze (zadebljanje arterija) i povećanog rizika od srčanog udara. Smanjenjem nivoa LDL-a, skuša pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova.
Izvor je visokokvalitetnih proteina, što je važno za rast, obnovu tkiva i održavanje mišićne mase. Takođe je bogata vitaminima, a organizmu nudi i selen koji ćelije štiti od oksidativnog stresa. 
 
Kako sadrži jod, u malim količinama, korisna je u zaštiti delovanja štitne žlezde.
 
Skuša je ukusna i može da se priprema na različite načine, ali treba izbegavati prženje u dubokom ulju jer to može da poništiti neke zdravstvene prednosti ribe. 
 
Konzumacija skuše dva do tri puta nedeljno može značajno da doprinese smanjenju holesterola i zaštiti srca.
 
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.