Malo drugačija, a jednako ukusna verzija mnogima omiljene brze hrane: Pica sa korom od karfiola

Danas vam donosimo jednostavan i ukusan recept za koru pice od karfiola, što je dobra varijanta za one koji izbegavaju gluten ili žele da unesu nešto manje ugljenih hidrata.
Malo drugačija, a jednako ukusna verzija mnogima omiljene brze hrane: Pica sa korom od karfiola
Foto: Pixabay
Sastojci:
 
1 srednja glava karfiola 
 
1/4 šolje rendanog parmezana 
 
1/4 šolje iseckane mocarele (opciono za hrskavost)
 
1/4 kašičice soli
 
1/2 kašičice belog luka u prahu
 
1/2 kašičice sušenog origana 
 
1 jaje, lagano umućeno
Dodatni sastojci (nakon pečenja kore):
 
Paradajz sos ili pesto
 
Mocarela 
 
Povrće (npr. paprike, pečurke, luk)
 
Feferoni, kuvana piletina, masline, itd.
Priprema:
 
Zagrejte rernu na 220°C. Obložite pleh papirom za pečenje.
 
Karfiol isecite na cvetove i sameljite u blenderu hrane dok ne bude sličan pirinču ili koristite karfiol prethodno isečen sitno (oko 4 šolje). 
 
Pecite karfiol u mikrotalasnoj ili običnoj rerni 4-5 minuta dok ne omekša.
 
Ostavite da se ohladi, a zatim stavite u čistu kuhinjsku krpu ili gazu i iscedite što je moguće više vlage. Ovo je ključno za hrskavu koru.
 
U činiji pomešajte karfiol, sir, so, začine i jaje. 
Pritisnite smesu na lim za pečenje obložen papirom u tanku ploču.
 
Pecite koru 20-25 minuta, ili dok ne porumeni i ne postane čvrsta.
 
Dodajte svoje omiljene prelive za picu i vratite u rernu na još 5-10 minuta dok se sir ne otopi i prelivi se zagreju.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Milutin

    19.05.2025 17:02
    Mocarela?
    Poreklom sam iz istočne Srbije! U detinjstvu sam naučio da jedem nebrojano mnogo proizvoda od mleka. Sirevi raznih vrsta: kravlji, ovčiji, kozji, mešani (najčešće kravlje i ovčije mleko - što je za mene savršena kombinacija); mladi, prevreli, podliveni, sitni, polutvrdi i tvrdi ("kačkavalji") itd. Osim toga pravili smo i kajmak ali je najbolji bio na zapadu Srbije (Užice!). Da ne komplikujem, imam pitanje: uz toliko naših kvalitetnih proizvoda, decenijama nam poturaju fetu, mocarelu i gomilu drugih sireva koji ne mogu da se mere sa našim proizvodima. Zašto? Šta fali našim proizvodima? Ima na Evropskom i svetskom tržištu pojedinačnih proizvoda koji su bolji. Svaka čast! Ali zašto neku "Fetu" promovišemo protiv (primer) sokobanjskog podlivenog sira od mešanog kravljeg i ovčijeg mleka? Taj koji to radi ima lični interes ili nema pojma - nema treće!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Brz i sočan čokoladni kolač

Ako tražite recept za kolač koji se brzo pravi, ne zahteva mnogo sudova, a uz to je neverovatno ukusan i sočan – ovo je pravi izbor za vas.

Brzi letnji desert: Jogurt, breskve i plazma

Kada je vruće, poslednje što želimo jeste da palimo rernu. Srećom, postoji rešenje koje ne traži kuvanje, pečenje ni sate u kuhinji – a rezultat je lagan, ukusan i osvežavajuć dezert.

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.