Nastupi "Recirkel" i "Mužikaš" pete večeri Nomusa

Pete večeri Nomusa, danas 25. aprila, nastupiće trupa "Recirkel" u Srpskom narodnom pozorištu i grupa "Mužikaš" u Sinagogi.
Pete večeri Nomusa, u subotu, 25. aprila nastupiće trupa "Recirkel" u Srpskom narodnom pozorištu, i grupa "Mužikaš" u Sinagogi.

Srpsko narodno pozorište, Scena "Jovan Đorđević", od 20 časova

Bajkoviti spoj muzike, akrobatike i plesa - "Noćni cirkus"/Night Circus
"Recirkel" - Contemporary Circus Company

Produkcija: Palata umetnosti, Budimpešta

Cilj trupe "Recirkel", koju je 2012. oformio u Budimpešti koreogrаf i umetnički rukovodilаc Bence Vаgi, jeste predstаvljаnje sаvremenog cirkuskog žаnrа srednjeistočne Evrope, odnosno Mаđаrske, drugim zemljаmа svetа. Koreni mаđаrskog klаsičnog cirkusа zаdiru u početаk 19. vekа, аli ih nalazimo i u jednoj od nаjstаrijih evropskih školа cirkusа, kojа je osnovаnа u Budimpešti, 1950. Bence Vаgi, inicijаtor i kreаtivni vođа grupe, okupio je jedаnаestoro mlаdih аkrobаtа zа reаlizаciju novog projektа, osmišljenog zа proslаvu 20-godišnjice Festivаlа u Sigetu, koji je preko noći postigаo veliki uspeh. Mlаdа trupа „Recirkel“ nije privuklа sаmo pаžnju publike, već je pobudilа i interesovаnje progrаmskog rukovodstvа Pаlаte umetnosti u Budimpešti, vodeće institucije kulture u Mаđаrskoj, kojа ju je pozvаlа dа pripremi celovečernji sаvremeni cirkuski šou. Tаko je u proleće 2013. rođenа predstаvа Noćni cirkus kojа je postаlа vrhunski kulturni dogаđаj u Budimpešti.

Sinagoga, 22 časa

Neobična kombinacija tradicionalne mađarske muzike i autorskih ostvarenja Bele Bartoka

"Mužikaš"

Mihály Sipos, violina, citra, vokal
László Porteleki, violina, koboz, vokal
Péter Éri, viola, mandolina,flauta, vokal
Dániel Hamar, bass, gardon, vokal
Specijalni gosti: Mária Petras, vokal (Moldavija) - Jenő Jando, klavir    

Grupa "Mužikaš" svoja istraživanja započela je 70-ih godina 20. veka, pasionirano učeći od seoskih svirača neobične instrumentalne tehnike. Postavši poznati širom Evrope i u svetu, pre svega zahvaljujući repertoaru koji je plod osvetljavanja veze između Bartoka (i u manjoj meri Kodalja) i narodne muzike viđene sopstvenim očima, vrhunski muzičari to čine tako što svaku melodiju i tonski zapis pronalaze i "izvlače" iz njegove ogromne zaostavštine. Na taj način, "muzikanti" originalnim postupcima transformacije, s pijetetom, prikazuju velikog kompozitora kao jedinstvenog melografa s početka 20. veka i zajedno sa svojim naročitim zvukom i osećajnošću izvođača kakve je i Bartok slušao i snimao, dočaravaju nam vokalne i plesne melodije koje je kao etnograf sretao na svojim putovanjima.

Ulaznice se prodaju na blagajni Srpskog narodnog pozorišta, radnim danima od 10 časova do početka predstave za "Noćni cirkus", odnosno u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak programa u holu Sinagoge, za koncert Ansambla "Muzsikas".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Poslednja ovogodišnja Green love žurka 4. decembra

Poslednja ovogodišnja velika Green Love žurka zakazana je za 4. decembar na Spensu, a nastupiće najtraženija DJ dama današnjice NASTIA, Lea Dobričić, a uz njih i Dark Angel, Tijana Kabić, DJ Natasha i Loco Baby.

Do sutra traje 19. Videomedeja

Trodnevni Međunarodni festival savremene video umetnosti "Videomedeja" održaće se od 23. oktobra do nedelje, 25. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u organizaciji i produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

U šest selekcija 70 filmova na Sinema Sitiju

U okviru osmog izdanja Sinema Siti internacionalnog filmskog festivala biće premijerno prikazano 70 filmskih ostvarenja u šest selekcija, među kojima je jedna od najatraktivnijih i najposećenijih "360 stepeni".