"Gupi" premijerno u Novosadskom pozorištu

Premijera predstave "Gupi" koju po tekstu Vasilija Sigareva režira Đerđ Hernjak biće odigrana danas, 19. novembra, u Novosadskom pozorištu.
Premijera predstave "Gupi" koju po tekstu Vasilija Sigareva režira Đerđ Hernjak biće odigrana danas, 19. novembra, u Novosadskom pozorištu.

Dramaturg je Robert Lenard, kostimografiju i scenografiju osmisliće Saša Senković, a kompozitor je David Klem.

Igraju: Gabriela Crnković, Gabor Pongo, Aron Balaž, Terezia Figura, Judit Laslo, Atila Giric i Ištvan Kereši.

O čemu govori "Gupi"?

U džungli kartonskih kutija živi jedna mlada žena. Spojila se sa papirom. Nema lice, nema ličnost. Samo želju. Koju su satrli. Prosečan stan, prosečan život. Pocepana fotografija, mrtva devojčica, flaša vina, nekoliko šoljica za čaj, raspevani komšiluk, čajnik koji zviždi i puno puno otpadaka. I ljubav, koliko  god da je smešna.

Reditelja Đerđ Hernjak kaže da predstava govori o ljubavi, nedostatku ljubavi, o ženi drugačijoj od ostalih, o vlasti.

"Predstava govori o sukobu sa samim sobom, o dva muškarca i jednoj ženi, o čudnoj mešavini ljubavi i neljubavi, o izboru ko će koga tu voleti i odbiti. Ruski je komad, Sigarjev je učenik Nikolaja Koljade, obojica govore o ruskom, evropskom i svetskom problemu - o dnu jedne države i ljudima koji se bore da u toj situaciji prežive... Aristotel je svojevremeno rekao da se tragedije dešavaju velikim ljudima a komedije - malim, danas je pak skoro pa obrnuto... Ili isto... Na sceni su tri lika i hor koji može biti grčki hor, komšije, susedi, viša sila, svet oko nas, nevidljivi svet oko nas.. Imaju li ljudi dušu, gde ona ide. Tamara, glavna junakinja, nesrećna je ali šta je sreća zapravo: sreća i nesreća su vrlo bliske, kao i ljubav i mržnja. Ja volim glumca i ovo je glumačka predstava koju oni vode", kaže Hernjak.

Prva repriza je 20. novembra od 19 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Predstava "Ko je ovde idiot?" u Futogu

Predstava "Ko je ovde idiot?" po komadu ruske spisateljice Muze Pavlove biće odigrana u nedelju, 13. decembra,  u KC "Mladost" u Futogu. Predstava "Ko je ovde idiot?" po komadu ruske spisateljice Muze Pavlove biće izvedena u nedelju, 13. decembra, u KC "Mladost" u Futogu.

Predstava "Everyman" u SNP-u

Novo igranje predstave "Everyman" koja je nastala u koprodukciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Centra za razvoj cirkuske veštine "Ludifico" biće odigrana u Srpskom narodnom pozorištu na sceni "Pera Dobrinović" danas, 21. novembra, u 19.30 časova.