Ljuta paprika, kobasica, ren... Poznat vam je osećaj, čelo se znoji, dlanovi se znoje, pojavi se i pokoja suza, a onda vam ruka kreće ka čaši vode... Najveća greška je popiti vodu, nakon što ste zagrizli nešto ljuto, kaže profesor hemije sa Univerziteta u Sinsinatiju Kristofer Gulgas.
On objašnjava da nam osećaj peckanja u ustima izaziva kapsaicin, aktivna komponenta ljutih papričica, koja se veže za belančevine na nepcima i uzrokuje osećaj ljutine. Tada neuroni našem mozgu šalju poruku da se u telu nalazi nešto što uzrokuje toplinu i moguću bol.
Međutim, kako Gulgas objašnjava, kapsaicin se neće otpiti u vodi koju ste popili, ipak, kako tvrdi, kocka leda može da vam pomogne, jer će hladnoća da vam olakša bol.
Isto tako, savetuje da sažvaćete komad hleba koji će pokupiti svu pljuvačku u ustima, a samim tim povući i molekule kapsaicina. Ipak, kaže da će najviše pomoći mlečni proizvodi od punomasnog mleka, poput jogurta ili sladoleda.
Autor: Alo
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar