Ako ste zagrizli nešto ljuto, ovo je spas

Ukoliko ste zagrzili nešto mnogo ljuto, sigurno znate da vam ispijanje vode neće pomoći.
Ljuta paprika, kobasica, ren... Poznat vam je osećaj, čelo se znoji, dlanovi se znoje, pojavi se i pokoja suza, a onda vam ruka kreće ka čaši vode...  Najveća greška je popiti vodu, nakon što ste zagrizli nešto ljuto, kaže profesor hemije sa Univerziteta u Sinsinatiju Kristofer Gulgas.
 
On objašnjava da nam osećaj peckanja u ustima izaziva kapsaicin, aktivna komponenta ljutih papričica, koja se veže za belančevine na nepcima i uzrokuje osećaj ljutine. Tada neuroni našem mozgu šalju poruku da se u telu nalazi nešto što uzrokuje toplinu i moguću bol.
 
Međutim, kako Gulgas objašnjava, kapsaicin se neće otpiti u vodi koju ste popili, ipak, kako tvrdi, kocka leda može da vam pomogne, jer će hladnoća da vam olakša bol.
 
Isto tako, savetuje da sažvaćete komad hleba koji će pokupiti svu pljuvačku u ustima, a samim tim povući i molekule kapsaicina. Ipak, kaže da će najviše pomoći mlečni proizvodi od punomasnog mleka, poput jogurta ili sladoleda.
 
Autor: Alo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.