Sir na mozak deluje kao droga

Volite sir? Naravno, što i nije čudno pošto su naučnici upravo otkrili da na naš mozak deluje otprilike isto kao i kokain.

Tim istraživača sa Univerziteta u Mičigenu su otkrili da je sir jelo na koje ćete se najlakše "navući". Krivac je proetin po imenu kasein koji prilikom varenja oslobađa opijate kasomorfine koji će na naš mozak delovati vrlo slično kao narkotici, tačnije kokain.

Pored sira, slične ali ne tako izražene efekte izaziva i čokodata, slana i masna hrana.

Autor: 021

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Orwell Vegan

    28.01.2016 11:38
    Mozak
    Zna se da konzumiranje mesa utice na razvitak mozga. Naime, deca vegani su pametnija od mesozdera. Takodje, meso utice na osecanja. Oni koji jedu hranu zivotinjskog porekla imaju rizik da vremenom oguglaju i postanu sebicni i samozivi, takoreci bezosecajni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.