Svaka treća boca ekstra devičanskog maslinovog ulja lažna

Iako je prošla godina bila loša kad je u pitanju kvalitet maslinovog ulja, na policama prodavnica veliki je broj onih koji se deklarišu kao ekstra devičansko.

Kako bi proverila da li su deklaracije ispravne, hrvatska inspekcija je krenula u proveru i došla do poraznih rezultata. Rezultati inspekcije Ministarstva poljoprivrede pokazali su kako svaka treća boca maslinovog ulja koja se deklariše kao ekstra devičansko, nije ekstra devičanska.

Ulje naime, mora odgovarati traženom hemijskom sastavu kako bi ga svrstali u određenu kategoriju. "Ako taj hemijski deo udovoljava kategoriji za devičansko ulje, onda ulje obavezno mora proći i panel senzorsku ocenu, koja se sprovodi na panelu", objasnila je menadžerka Odeljenja za hemijsku analizu hrane NZZJZ iz Splita Zlatka Knezović.

Prekršioce inspekcija češće kontroliše, a predviđene su im i novčane kazne koje se za pravna lica kreću od 30 do 50 hiljada kuna, a za fizičke 5 do 10 hiljada.

Međutim, u Zajednici maslinara smatraju da one nisu dovoljno rigorozne. Predsednik Zajednice Ivica Ljubenkov kaže kako bi prekršioce trebalo i javno imenovati jer je za njih to u stvari najveća kazna. Ipak, u Udruženju potrošač nisu sigurni da je to baš najbolje rešenje budući da bi to ugrozilo poslovanje proizvođača.

Autor: RTL


 

  • ana

    13.02.2016 18:47
    ne da treba da im ugozi poslovanje vac treba da im zauvek zabrani a prvo naplatri deleu odstetu sve u fond za zdravstvo. Obavezni ispitai kvalite mlevene kafe i prvo SASTAV.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima