Da li je moguće predozirati se voćem?

Može li previše voća biti nezdravo?
Da li je moguće predozirati se voćem?
Foto: Pixabay
"Definitivno može", odgovara nemački doktor Karsten Lekutat. 
 
Voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko. 
 
"Fruktoza je na ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze", kaže. 
 
Jedna jabuka vas čini zdravima, tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava. Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Zapravo, kaže Lekutat, u 20 do 30 odsto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posledica previše fruktoze. 
 
Znači, trebalo bi jesti samo povrće? 
 
Ne, odgovara Lekutat. 
 
"Bio bih srećan kada bi moji pacijenti jeli više voća jer ga generalno ljudi jedu premalo.
 
Ipak, vredi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom. 
 
"Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od pomorandža ili šumskog voća", objašnjava nutricionistkinja Antje Gahl. 
 
Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Na primer, dva komada voća, tri povrća. 
 
Nije nevažno ni kako se voće konzumira. 
 
"Sveže voće je bolje od procesuiranog", napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentracije i brže dospeva u krvotok zbog čega nije pobornik soka od pomorandže ujutro. 
 
Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni vožnim šejkovima. 
 
"Kad pogledate sve sastojke, verovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tečnom obliku to se dogodi vrlo brzo", kaže Gahl. 
 
Znači li to da treba odustati od soka od od pomorandže ili šejka za doručak? Odgovor je ponovo - ne.
 
Drugim rečima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi da započne dan sokom od pomorandže, mora i vežbati da potroši uneti šećer.
  • Marijana

    04.08.2019 12:45
    Da,naravno!Dolazi do dispepsije vrenja u crevima,grceva i proliva,pogotovo kada!se iza voca pije voda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.