Tamna čokolada smanjuje rizik od depresije

Umereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je grupa britanskih naučnika, a prenosi "Dejli mejl".
Tamna čokolada smanjuje rizik od depresije
Foto: Pixabay
Stručnjaci sa University Collegea London sproveli su anketu u kojoj je učestvovalo više od 13.000 ljudi. Fokusirali su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju. Naučnici su uzeli u obzir i faktore kao što su nivo fizičke aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.
 
Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopšte ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 odsto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine učesnika ankete koji su redovno jeli 104 do 454 g toga slatkiša, verovatnoća razvoja depresije smanjila se za 58 odsto u poređenju s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju ishranu. Naučnici naglašavaju da takvo dejstvo ima samo čokolada s visokim udelom kakaa.
 
Postoji niz mehanizama kojima čokolada može sprečiti pojavu depresije ili umanjiti njene simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni uticaj na ljudsku psihu.
 
"Čokolada sadrži brojne psihoaktivne materije, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osećaj bola, kao i nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja", zaključuju naučnici.
 
Štaviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u telu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, takođe direktno povezana s pojavom stresa i teskobe.
 
Ranije su poljski naučnici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnog antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi.
 
Konzumiranje proizvoda s protivupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje verovatnoću prerane smrti za 18 odsto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 odsto, a od raka za 13 odsto.
  • Puszi

    04.08.2019 12:42
    Tek ste sad to otkrili?!Pa to je poznato cokolada podstice serotonin hormon srece i smiruje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima