Algoritam pokazuje koliko je kafe potrebno da ostanemo budni

Grupa naučnika sprovela je istraživanje o tome koliko je kofeina potrebno kako bi telo ostalo u budnom stanju.
Algoritam pokazuje koliko je kafe potrebno da ostanemo budni
Foto: Pixabay
Ukoliko morate da ostane budni, verovatno ćete posegnuti za većom količinom kafe, ali zašto kad biste mogli tačno da znate kad i koliko bi trebalo da popijete kafe da to ostvarite.
 
Upravo se na to fokusirala grupa naučnika koja je sprovela studiju o tome koliko je zapravo kofeina potrebno kako bi telo ostalo u budnom stanju.
 
Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Sleep" opisuje kako su ispitanici bili neispavani ne bi li naučnici mogli da proučavaju kako nedostatak sna utiče na njihovu budnost i efikasnost i koliko kofein utiče na njih. 
 
Rezultat istraživanja je onlajn alat koji može pomoći u kontroli i smanjenju unosa kofeina u telo, ali i pomoći u održavanju budnosti.
 
Možda još zanimljivije u celom slučaju je to što su naučnici koji su radili studiju zapravo zaposleni u američkoj vojsci. Tako je i studija ciljala upravo američke vojnike koji se često nalaze u situaciji da moraju da funkcionišu sa malo sna. 
 
Onlajn alat, "2B-Alert Web" predviđa koliko je osoba budna zavisno od toga koliko je spavala, koliko je kafe popila i koje je doba dana. 
 
Takođe, može da da sugestije kad bi trebalo popiti kafu kako bi bili optimalno budni u određeno doba. Čak može pomoći i u smanjenju konzumacije kofeina, a da pri tome osoba ne smanjuje svoju budnost ili delotvornost.
 
Iako je alat razvijen za američku vojsku, mogu ga koristiti svi. Dovoljno je samo registrovati se imejlom i uneti svoje podatke. Algoritam će odraditi ostalo. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.