Proizvođač menja naziv sosa zbog rasističke konotacije

Nemački proivođač hrane Knor je saopštio da će promeniti naziv popularnog ljutog "Ciganskog sosa" zbog rasističkih konotacija, navode danas nemački mediji.
Novi naziv će biti "Sos od paprike u mađarskom stilu".
 
"Pošto 'ciganski sos' može biti protumačen na negativan način, odlučili smo da Knorovom sosu damo drugi naziv", saopštio je proizvođač.
 
Najavljeno je da će se sos za nekoliko nedelja pojaviti sa novim nazivom u nemačkim prodavnicama.
 
Nevladine organizacije su godinama tražile promenu naziva, što je 2013. proizvođač odbio, navodi AP.
 
Nova odluka je doneta posle brojnih međunarodnih rasprava o rasizmu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su velike kompanije promenile neke tradicionalne nazive proizvoda, odgovarajući na zabrinutost vezanu za rasne stereotipe.
 
Naziv "ciganski sos" se u Nemačkoj duže od 100 godina koristi za ljuti sos zasnovan na paradajzu, uz dodatak bibera, luka, sirćeta i paprike.
 
Romske organizacije u Nemačkoj su dugo ukazivale da sos nije deo njihove tradicionalne kuhinje i tražile su promenu naziva.
 
Predsednik Centralnog saveta nemačkih Roma Romani Roze je izjavio da je dobro što je Knor reagovao na mnogobrojne žalbe, ali je dodao da ga od naziva sosa mnogo više brine jačanje rasizma u Nemačkoj, navodeći da fudbalski navijači na utakmicama često igrače i pristalice suparničke ekipe, da bi ih uvredili, nazivaju "Ciganima" i "Jevrejima".
  • Kru

    18.08.2020 21:02
    ...
    Pa kao kad Srbe zovete Raci ili Rasi, Slovake Totovi, Albance Šiptari itd. Normalni ljudi se ne ljute, kada ih zovete imenom koje im ne odgovara, samo vi ispadate glupi. Kao onaj Triger koji Rodnija zove Dejv. Ako Romi svoj narod zovu Roma, onda i mi treba da ih zovemo tako. Nije politički korektno, to je zdrav razum.
  • Ilija

    18.08.2020 14:16
    Auuu, šta ćemo sa Negro bombonama...
  • Јое

    17.08.2020 10:38
    @Lotre
    Тачно, погрешио сам. Признајем грешку :-), мада је радња и у једном и у другом филму о Циганима. Изгледа да много гледам руске филмове.

    Надам се да је и поред грешке коју сам ненамерно направио, била јасна суштина мог коментара и величина глупости које људи раде само да би били "политички коректни"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.