Gosti restorana u Srbiji na tanjirima ostave 15.000 tona hrane

Sistematičnim planiranjem nabavke namirnica i veličine porcija, kao i pravilnim upravljanjem otpadom od hrane, ugostiteljski objekti u Srbiji mogu da uštede finansijski i, istovremeno, doprinesu smanjenju zagađenja životne sredine, istaknuto je na online radionici "Kako tretirati otpad od hrane", koju je za predstavnike hotela, restorana i kafića organizovao NALED, u saradnji sa kompanijom EsoTron.
Gosti restorana u Srbiji na tanjirima ostave 15.000 tona hrane
Foto: Pixabay
Radionica je organizovana u okviru projekta "Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Republici Srbiji", uz podršku GIZ-a, a ovom prilikom još jednom je upućen poziv svim ugostiteljima da se priključe akciji prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, sa ciljem sprečavanja emisije 750 tona ugljen-dioksida.
 
"Ugostiteljski objekti u Srbiji naručuju oko 120.000 tona namirnica godišnje, od čega nastane oko 40.000 tona otpada i to 25.000 "kuhinjskog" i još oko 15.000 onog koji gosti ostave "na tanjiru". Ukoliko bi pravilno planirali nabavku namirnica i veličinu porcija i uz to pravilno odvajali biljni od životinjskog otpada i predavali ga operateru, ugostitelji ne bi ostvarili samo finansijske benefite, već bi bili prepoznati i kao društveno-odgovorne kompanije, imajući u vidu da otpad koji završi na deponiji emituje opasne gasove sa efektom staklene bašte", objašnjava Bojan Gligić, regionalni menadžer kompanije EsoTron.
 
Prema podacima Organizacije Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), trećina hrane koja se proizvede na globalnom nivou nikad se ne pojede. U našoj zemlji 247.000 tona završi na deponiji.
 
"Jedno od potencijalnih rešenja je uvođenje fiskalnih olakšica za doniranje jestive hrane dobrotvornim organizacijama, dok bi se hrana koja je nebezbedna za ljude iskoristila za ishranu životinja, kompost, proizvodnju biogasa i energije. Paralelno, treba raditi i na izmeni sistema naplate odnošenja otpada i umesto po kvadratnom metru, plaćati po količini koja se predaje ovlašćenom operateru kako bi se podstaklo adekvatno zbrinjavanje", rekao je Slobodan Krstović, šef Jedinice za životnu sredinu u NALED-u.
 
Predstavnici ugostiteljskih objekata u Beogradu i Novom Sadu, koji su učestvovali na radionici, složili su se da je briga o zaštiti okoline važan aspekt poslovanja, te da je potrebno da svi objekti obuče svoje zaposlene, konobare, kuvare i drugo osoblje u kuhinji, da pravilno odvajaju otpad u namenske kante, kao i da započnu saradnju sa operaterom koji će prikupljeni otpad zbrinuti na neškodljiv način.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zbog akciza rakija poskupljuje, viski jeftiniji

Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa.

Na aukciji vino sazrelo u svemiru

Aukcijska kuća "Kristis" stavila je na privatnu prodaju bocu finog francuskog vina koje je, u okviru eksperimenta vinogorja Bordo, 14 meseci sazrevalo u Zemljinoj orbiti, a procenjuje se da bi cena mogla da dostigne milion dolara.

VIDEO: U Rimu postavljen automat za pice

Svaka kancelarija u Italiji ima svoj automat za slatkiše, vodu i piće kao i kafu koja je jedno od omiljenih mesta za okupljanje zaposlenih. Slični automati prisutni su i na ulicama velikih gradova u kojima, pored slatkih i slanih užina kao i svih vrsta pića može da se kupi i legalizovani kanabis kao i prezervativi. No, ono što Italijani nikako nisu očekivali jeste da se u zemlji pice takav specijalitet može kupiti na automatu.