Od čega se sve u Srbiji pravi rakija - među ukusima i šargarepa, kupus, paradajz i paprika
Nekada su se od kupusa i šargarepe pravile uglavnom salate ili domaća jela, a danas se od ovog povrća pravi i rakija.
Foto: Pixabay
Iako je naša zemlja treća u svetu po proizvodnji šljive, sa više od pola miliona tona ovog voća godišnje, šljivovica već dugo nije jedina rakija koja se proizvodi, piše Euronews Srbija. Ovo piće tradicionalno se pravi i od kajsije, kruške i dunje, a u kazanima se peku i breskve, maline, ali i med, orasi, šargarepa, kupus, pa čak i paradajz i paprika.
Penzioner Živojin Jelenković iz Lapova u kazanu koji u šali zove "vesela mašina", peče sve što može da fermentiše. Do sada je napravio rakije od 17 vrsta sirovina. Ove sezone, kaže, planira da u kazanu prvi put ispeče i papriku.
"Imam dva i po hektara voćnjaka i pravim rakiju za svoju dušu, ali i za prodaju. Ljudi najviše kupuju šljivovicu, ali ove neobične vrste vole da probaju. Naročito je svima zanimljiva rakija od kupusa. Od sto kilograma povrća dobijem oko pet do šest litara alkohola. Kupus ima u sebi 2,5 odsto šećera, a ja ga izrendam kao za ribanac, odstoji desetak dana i posle može da se ispeče. Ima aromu kupusa, ali mnogo je blaža od ostalih, voćnih rakija. Volim da eksperimentišem, mada se ponekad dešava i da pogrešim", kaže Jelenković za Euronews Srbija.
Profesor Ninoslav Nikićević je stručnjak za rakiju, a do sada je više od 850 ljudi na obukama na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu naučio kako da prave ovo piće.
On ističe da se alkoholni destilat može dobiti od bilo koje sirovine koja u svom sastavu sadrži određen procenat šećera.
"Međutim, najvažnije pitanje jeste da li je alkoholni destilat od neuobičajenih, ekstravagantnih, retkih i čudnih sirovina prijemčiv i dopadljiv ljudskim čulima. U većini slučajeva moj odgovor je ne. Kvalitet voćnih rakija proizvedenih u Srbiji mogao bi se oceniti fakultetskom ocenom 7,5. Znači moglo bi i bolje. Moje dugogodišnje iskustvo govori da 40-45 odsto prozvođača u Srbiji proizvode kvalitetne i visokokvalitetne, vrhunske voćne rakije koje se mogu naći na bilo kom svetskom tržištu, i koje su u većini slučajeva kvalitenije od inostranih. One su alkoholni ponos Srbije, sa napomenom da se ambalaža srpskih voćnih rakija, mora podići na mnogo viši nivo kvaliteta. Izvozi se uglavnom u zemlje bivše Jugoslavije, a od pravog inostranstva Austriju, Švajcarsku, Nemačku, Rumuniju, USA, Kanadu i Australiju", kaže Nikićević.
Na prostoru Srbije spravljaju se alkoholni destilati uglavnom od voćnih sirovina, šljive, trešnje, višnje, kajsije, dok su ređe breskve, jabuka, kruška, dunja, malina, kupina. Dve destilerije u Srbiji počele su nedavno da proizvode i rakije od šargarepe.
"Zastupljene su i grožđane rakije, lozovača, nešto ređe vinjak i komovica. Poslednjih godina postoji interesovanje za proizvodnju specijalnih rakija, naročito travarica, žestokih jakih alkoholih pića, gde prednjači džin, a od likera dosta su zastupljeni iz grupacije gorkih, na čelu sa pelinkovcem. Od slatkih likera najzastupljeniji su šeri brendi i orahovača", objašnjava profesor Nikićević.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, a na osnovu dostavljenih godišnjih izveštaja registrovanih proizvođača, u 2019. godini je proizvedeno 33,7 miliona litara rakije, što je povećanje proizvodnje od 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Pored registrovanih proizvođača, preduzetnika i preduzeća, veliki je broj individualnih proizvođača koji prave rakiju za sopstvene potrebe kao viševekovnu tradiciju.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Meso pitona moglo bi da se nađe na meniju širom sveta
17.03.2024.•
2
Industrija mesa jedan je od najvećih zagađivača na planeti. Mnogo alternativna je ponuđeno - od prelaženja na insekte do mesa iz laboratorije, ali nijedna se nije primila.
Doktorka sa Harvarda tvrdi: Mozgu je potrebno meso
17.03.2024.•
1
Meso je neophodno za odbranu od depresije i teskobe, tvrdi nutricionistkinja i psihijatrica sa Harvarda, dr Džordžija Ede.
Kako prepoznati trovanje kofeinom: Ovo su simptomi
17.03.2024.•
0
Mnogi bez kafe ne mogu da zamisle početak dana, ali prekoračenje količine unosa kofeina može dovesti do štetnih posledica, kao što su nervoza i ubrzan rad srca.
Uzgojena borovnica za Ginisa: Teži deset puta više od prosečne
17.03.2024.•
0
Borovnica teška 20,4 grama, uzgajana u australijskoj državi Novi Južni Vels, oborila je Ginisov svetski rekord za najtežu borovnicu na svetu.
Sa hrvatskog tržišta povučena kobasica zaražena listerijom
16.03.2024.•
0
Državni inspektorat Hrvatske saopštio je da je sa tržišta povučena kobasica zaražena bakterijom listerijom koja uzrokuje bolest listerijozu.
Kako se pravilno kuva testenina i zašto ne treba dodavati ulje u vodu
16.03.2024.•
5
Kuvanje testenine treba da bude lako, međutim, neko je prekuva, a nekom, pak, ispadne sirova.
Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?
14.03.2024.•
1
Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima
Kakao preskup, najveće fabrike obustavljaju proizvodnju - poskupeće i čokolada
14.03.2024.•
1
Glavne afričke fabrike u Obali Slonovače i Gani koje prerađuju kakao obustavljaju rad jer ne mogu da priušte kupovinu sirove biljke u obliku zrna, naveli su trgovački izvori.
Naučnici ponovo upozorili: Francuzi jedu previše žabljih bataka, ugrožavaju prirodu
12.03.2024.•
1
Grupa naučnika i veterinara upozorila je da francuska potražnja za žabljim batacima uništava prirodu i preti vodozemcima u Aziji i jugoistočnoj Evropi.
U Italiji je nestašica pirinča od kog se pravi rižoto
10.03.2024.•
0
Italijani vole rižoto, ali uskoro bi ga mogli pripremati sve manje jer u Italiji vlada nestašica pirinča - proizvodi se sve manje, a cene drastično rastu.
Imaju previše vina: Australijski farmeri uništavaju milione čokota vinove loze
10.03.2024.•
3
U Australiji će biti unišeni milioni čokota vinove loze, a desetine miliona ostaće neiskorišćeno kako bi se smanjila prekomerna proizvodnja vina koja je snizila cene grožđa.
"Tečno zlato": Maslinovo ulje sve češće na meti lopova u Španiji, marketi ga vezuju lancima
10.03.2024.•
1
Maslinovo ulje je najčešće na meti lopova u supermarketima u gotovo polovini Španije, javio je Skaj njuz.
VIDEO Piletina od 290 evra: Ovo jelo je među najskupljim na svetu
10.03.2024.•
0
Eliot Rozenberg je kreator stranice "Eat My Critique" koja recenzira hranu, a nedavno je posetio francuski restoran koji nudi jedno od najskupljih pilećih jela sveta.
Na javnoj televiziji pekli ugroženu vrstu ribe iz Dunava
10.03.2024.•
1
Ugrožena vrsta ribe pripremljena je prošle nedelje tokom kulinarskog programa na austrijskoj televiziji ORF, što je izazvalo talas kritika, posebno ribara.
VIDEO Kafa s jajima? Tako je piju Skandinavci i Vijetnamci
05.03.2024.•
2
Jaja su skoro nezaobilazna namirnica u svakoj kuhinji.
U školjkama iz Hrvatske pronađen veoma zarazni norovirus
05.03.2024.•
0
Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da je u proizvodu iz Hrvatske pronađen norovirus, što je potvrđeno kontrolom na italijanskom tržištu.
Može li se jesti previše voća?
03.03.2024.•
1
Voće je neizostavni deo uravnotežene ishrane jer, zahvaljujući vlaknima, pruža osećaj sitosti, hidrira organizam, a ćelije snabdeva energijom.
Zašto švajcarski sir ima rupe?
03.03.2024.•
1
Švajcarski sir uvek se opisuje kao sir s rupama. Ima čvrsto telo i orašast, ali sladak ukus.
Pojedine flaše vode "Donat Mg" povučene sa tržišta i u Srbiji
01.03.2024.•
1
Kompanija Atlantik Droga Kolinska iz Ljubljane preventivno povlači sa tržišta mineralnu vodu "Donat Mg" u pakovanju od jednog litra, sa rokom upotrebe 15. novembar 2024.
Proja uvrštena na listu 50 najboljih hlebova na svetu: Od čega se, po tradiciji, sastoji?
29.02.2024.•
0
Naša proja našla se na listi 50 najboljih hlebova na svetu po oceni američke televizijske mreže CNN.
Maslinovo ulje u EU poskupelo 50 odsto za godinu dana
28.02.2024.•
0
Cena maslinovog ulja u Evropskoj uniji je u januaru porasla za 50 odsto u odnosu na isti mesec lane, objavio je Evrostat na svom vebsajtu.
Komentari 4
oma sam se setio
eh da ovi današnji rusofili probaju šta je rakija!!!
oma sam se setio
eh da ovi današnji rusofili probaju šta je rakija!!!
Ракија
За мене, мало проследим пријатељима.
Неку од њих зову "изувача"
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar