
Alkohol u EU najčešće piju Portugalci, najređe Letonci i Litvanci
Alkoholna pića u EU najčešće piju Portugalci, a najređe Letonci i Litvanci, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata, objavljeno povodom Svetskog dana piva.

Foto: Pixabay
Istraživanje je pokazalo da je u Portugalu čak petina stanovništva (20,7 odsto) konzumirala alkoholna pića svakodnevno, u Španiji (13 odsto) i Italiji (12,1 odsto). Nasuprot tome su Letonija i Litvanija, gde svega jedan odsto građana pije svakodnevno, piše N1.
Kada se pogledaju nedeljne analize, prednjači Holandija, gde je skoro polovina stanovništva pila alkohol jednom nedeljno (47,3 odsto), a za njom neznatno zaostaju Luksemburg (43,1 odsto) i Belgija (40,8 odsto).
Mesečna potrošnja alkohola u EU, međutim, bila je najveća u Litvaniji sa 31,3 odsto, Letoniji (31,1 odsto) i Kipru (30,4 odsto).
Hrvatska može da se pohvali time da je u toj zemlji najveći procenat stanovništva koje nikada nije konzumiralo alkohol ili ga nije konzumiralo u poslednjih 12 meseci – čak 38,3 odsto.
Prema poslednjim istraživanjima za 2019. godinu na teritoriji EU 8,4 odsto odraslog stanovništva konzumiralo je alkohol svakog dana, 28,8 odsto nedeljno, 22,8 odsto mesečno, dok 26,2 odsto nikada nije konzumiralo ili nije konzumiralo alkohol u poslednjih 12 meseci.
Utvrđeno je da se dnevna potrošnja alkohola povećava sa godinama, pa najmanje piju oni koji imaju od 15 do 24 godine (jedan odsto), a najviše stariji od 75 godina (16 odsto). Takođe, u svim državama članicama EU muškarci su konzumirali alkohol češće nego žene, a najviše su se opijali (takozvano “teško epizodno pijenje”) građani u Danskoj (38 odsto), a najmanje na Kipru i u Italiji (četiri odsto).
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Kako da vam voda ne iskipi iz šerpe? Sve rešava jedan sastojak
24.05.2022.•
0
Potrebna vam je samo jedna stvar koju sigurno imate kod kuće.
Kako je Olivje napravio rusku salatu?
22.05.2022.•
2
Ruska salata je srpski naziv za francusku salatu koju su u naše podneblje između dva svetska rata tokom prošlog veka doneli ruski emigranti.
Kafa od 31. maja menja naziv - proizvod na bazi kafe ili na bazi zamene?
21.05.2022.•
11
Poslednjeg dana maja više nijedna "kafa" na policama u trgovinama neće smeti da nosi taj naziv ukoliko u njoj ima makar i zrno neke žitarice, soje, graška, žira, leblebije ili cikorije.
Nemačkoj preti nestašica flaša za pivo: Vraćajte ih, umesto što ih bacate ili skladištite
18.05.2022.•
0
Nemački pivari upozorili su na mogućnost nestašice flaša u letnjem periodu, pa su pozvali građane da ne zadržavaju prazne flaše, nego da ih što pre vrate u maloprodaju.
Test od pet sekundi da proverite da li je meso sveže
05.05.2022.•
2
Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno.
Da li je suvo voće zdravo? Stručnjaci kažu - zavisi
02.05.2022.•
0
Ako volite slatko i rado konzumirate lagane grickalice u pokretu ili na poslu, sušeno voće (poput suvog grožđa, marelica i suvih šljiva, na primer) verovatno vam je prilično privlačno.
FOTO: Nije šala - napravljena čokolada sa čvarcima
27.04.2022.•
1
Kraš je danas na svom Fejsbuk profilu objavio kako je zaista napravio čokoladu Dorinu s čvarcima.
Studija: Ako bismo jeli insekte umesto mesa, zagađenje bi se smanjilo za 80 odsto
27.04.2022.•
4
Zamenom stočarskih proizvoda proteinima od insekata posledice poljoprivrede na globalno zagrevanje i zagađivanje vode i zemlje bile bi smanjene za 80 odsto.
Jedenje starog hleba zdravije je nego što mislite
26.04.2022.•
0
Bilo da više volite umereno ili više pečen tost, zamrznute vekne ili sveže ispečene, struktura hleba je u svim opcijama različita, kao i uticaj koji može imati na zdravlje.
Evo koliko dugo može stajati tvrdo kuvano jaje pre nego što se pokvari
24.04.2022.•
0
Nakon Uskrsa neretko se po frižideru povlače ostaci praznične trpeze, a s obzirom na to da bi bilo dobro da se što manje hrane baca, pokušajte da iskoristite te ostatke u narednim danima.
Zbog nedostatka ulja Mekdonalds u Nemačkoj uveo promene u pripremi pomfrita
22.04.2022.•
5
Zbog nedostatka suncokretovog ulja ugostitelji u Nemačkoj promenili su način pripreme pomfrita.
Kada se koristi meko, a kada oštro brašno?
20.04.2022.•
2
Iako je lišeno većeg dela vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkoj ili oštroj formi idealno je za pečenje.
Nova lista voća i povrća koje sadrži najviše pesticida
10.04.2022.•
2
Koje je voće i povrće u prodavnici najprljavije? Prema novom izveštaju - jagode, spanać i kelj.
Belgija naložila zatvaranje fabrike kompanije Ferero zbog salmonele
09.04.2022.•
3
Belgijske zdravstvene vlasti naložile su Fereru da obustavi proizvodnju u belgijskoj fabrici, nakon istrage desetine slučajeva salmonele koji se povezuju s Kinder čokoladicama te kompanije.
Kinder jaja zbog salmonele povučena iz nekoliko zemalja EU
06.04.2022.•
3
Dve nedelje pred Uskrs, u Evropi je otkriveno nekoliko desetina slučajeva zaraze salmonelom, a sumnja se na Kinder čokolade kompanije Ferero, proizvedene u Belgiji.
Zaštićeno geografsko poreklo pirotske peglane kobasice
03.04.2022.•
1
Pirotska peglana kobasica, treći je proizvod tog kraja kome je Zavod za intelektualnu svojinu dodelio oznaku geografskog porekla.
VIDEO: Sumo pomorandže - ukusno voće koje je zaludelo Tiktok
24.03.2022.•
1
Ako koristite Tiktok, možda ste videli zabavne snimke s voćem smešnog izgleda. Sumo pomorandže zaludele su korisnike ove društvene mreže.
Kako da znate da li ste se predozirali kofeinom?
12.03.2022.•
0
Često se govori o nutritivnim vrednostima kafe i drugih kofeinskih pića.
Italijani žele da espreso bude na Uneskovoj listi
24.02.2022.•
1
Šoljica tamne, baršunaste kafe više je od brze doze kofeina: italijanski espreso cenjen je društveni i kulturološki ritual koji u Italiji smatraju nacionalnom baštinom vrednom Uneskovog statusa.
Prženi krompirići moraju da poskupe - ne mogu se spremati na sveći
13.02.2022.•
0
Belgijsko nacionalno jelo, prženi krompirići, moraće nakon mnogo vremena da poskupi.
Evo koliko traju tvrdo kuvana jaja
07.02.2022.•
0
Tvrdo kuvana jaja izvrsna su tokom cele godine, ali najpopularnija su u proleće. Kako se bliži vreme farbanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih.
Komentari 1
Noj(e)
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar