Jedno voće bi trebalo da jedete svaki dan

Banane kao izvor vitamina i nutrijenata imaju pozitivno dejstvo na zdravlje pa stručnjaci savetuju konzumiranje jedne do tri banane dnevno.
Jedno voće bi trebalo da jedete svaki dan
Foto: Pixabay
Pomažu u mršavljenju
Banane sadrže proteine i vlakna pa duže vreme daju osećaj sitosti. Kad osetite glad pojedite bananu umesto neke grickalice, piše Eatthis.com.
Bolje varenje
 
Loše varenje može da prouzrokuje razne zdravstvene probleme, a banane pomažu u održavanju zdrave mikroflore.
 
Smanjen rizik od raka bubrega
 
Osobe koje su jele četiri do šest banana nedeljno imale su upola manji rizik od razvijanja raka bubrega, prema jednom švedskom istraživanju.
 
Više energije
 
Jedenje banane svaki dan može da poveća nivo energije i tako pomogne u svakodnevnom treniranju.
 
Bolje pamćenje
 
Banane sadrže vitamin B koji pomaže u funkcionisanju memorije, ali i celokupnom zdravlju mozga.
 
Zdravija koža
 
Puno se vitamina i minerala nalazi u bananama, a jedan od njih je mangan koji podiže nivoe kolagena čime koža postaje zdravija i čistija.
 
Bolje zdravlje srca
 
Ishrana bogata kalijumom, pogotovo ako uključuje banane, može da smanji rizik od srčanih bolesti za 27 odsto, pokazuju istraživanja.
  • juzna

    11.08.2022 10:15
    afrika
    sad mi sve jasno... bilo tamo gomila belaca koji su govorili da oni nisu "banana eaters" i deci zabranjivali da jedu iste.
    Eto kako su zavrsili....
    Nisam ja rasista majke mi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.