Šta se dogodilo sa voljenim "eurokremom": Znatno smanjena količina lešnika i putera, sastav izmenjen

Poznata poslastica "eurokrem", proizvođača "Swisslion-Takovo" više se ne pravi po tradicionalnoj recepturi i licenci firme "Gandola" iz Italije.
Šta se dogodilo sa voljenim "eurokremom": Znatno smanjena količina lešnika i putera, sastav izmenjen
Foto: Pixabay

Od maksimalnih deset odsto lešnika po starom receptu, u novom sastavu ih je samo tri, dok je kakao maslac sa devet odsto, u novom kremu smanjen na četiri, prenosi Blic.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva kaže da samim tim što se smanjila količina određenih sastojaka u "eurokremu", to više nije isti proizvod, već drugi koji samo vizuelno podseća na onaj koji smo navikli. 
 
"'Eurokrem' se više ne proizvodi po licenci 'Gandola' iz Italije, i to se vidi da na pakovanju ovog naziva više nema. Takođe se vidi da je sada manje lešnika, kao maslaca, šećera, dakle promenjeni su sastojci tog proizvoda i to više nije onaj 'eurokrem' na koji smo mi navikli decenijama u nazad, već je to sada neki drugi proizvod koji samo vizuelno liči na ono što smo jeli. To su primetili i građani koji se javljaju i kažu da ukus više nije isti. Činjenica je da oni više nemaju italijansku licencu po kojoj se 'eurokrem' pravio, ali kada su je izgubili i zašto, meni iz kompanije 'Swisslion' ni danas nije stigao odgovor", kaže Gavrilović za Blic.
On ističe da kompanija formalno nema obavezu, ali da je trebalo da obavesti potrošače da se više ne radi o istom proizvodu. 
 
"Kada je ovaj proizvod izgubio licencu, sumnjam da je rukovodstvo firme rešilo da nastavi sa istim vizuelnim brendom kako bi potrošače naveli da se radi o istom brendu. Ako su već izgubili licencu, mislim da je trebalo da promene izgled tog brenda, da stave neku drugu boju ambalaže ili drugačiji naziv kako bi upozorili potrošače da to više nije isto. Mislim da bi to bilo pošteno. Nije ni ovo formalno kršenje zakona, ali je diskutabilno da se pod istim imenom i identitetom prodaje nešto što više nije to", naglašava Gavrilović.
 
 
Cena eurokrema inače je u poslednjih godinu dana porasla najmanje za oko 20 odsto u proseku. 
"Formalno ovde nema kršenja zakona, jer i na novom pakovanju piše količina sastojaka. To što su oni drugačiji u odnosu na one ranije to nije kršenje zakona, bio bi da sastav nije ono što piše na ambalaži", dodaju iz Udruženja potrošača "Efektiva".
 
Na pitanja o tome šta se desilo sa prethodnom recepturom ovog krema iz kompanije "Swisslion-Takovo" nisu stigli odgovori.
  • Светислав

    08.05.2023 11:49
    Ностагија
    Никад нисам конзумирао Еурокрем у већим количинама, што због финансија што због поприлично велике количине шећера која дефинитивно није здрава у најмању руку, али је био добар да се понекад у ређим приликама човек мало заслади. Сећам се као сада какав је Еурокрем имао укус кад је рађен по Гандола рецептури, то је био сан , просто речено тако нешто тешко да ћеш игде наћи..
    Али људи бркају прве серије из Такова са оним из 90 их и да не причам за серије настале под патронатом Свислајона.
    Само оне из 80 их и можда на самом почетку 90их док су се производиле у стакленој амбалажи (од којих многе су опстале у домаћинствима и користе се као чаше)су биле аутентичне, све после је била постепена деградација...да ме неко не схвати погрешно , оне после распада Југославије су и даље биле солидне, али то више није било то.

    И дан данас се сећам највеће амбалаже овог крема која је била стаклена тегла са стакленим поклопцем карамел боје и удари ме одмах ностагија за детињством.
  • Dzoni

    04.02.2023 22:11
    Eurokrem
    Novi eurokrem ukus katastrofa. Pod hitno da se vrati stari ukus,ako treba peticija
  • dijasporac

    08.10.2022 05:23
    Do pred koronu je u Kanadu uvozen ( uvoze nasi ljudi za nase prodavnice u kojim opet kupuju nasi ljudi, nasi ljudi - sa Balkana poreklom) Jaffa krem iz Crvenke. Taj krem je radjen po licenci Gandola Italy odnosno bio je ukusa kao originalni Takovo eurokrem. Kupio sam ga 3-4 puta i kad sam ga potrazio po nasim prodavnicama sledeci put nije ga vise bilo. A nije da me nije ukusom vratio u detinjstvo :)

    Uzgred, nasao sam ovde u prodavnicama koje prodaju italijanske proizvode keks Plasmon, kao njegova kopija je nastao Plazma Bambi. Izvrsio sam upotedo testiranje ( dok nisam pojeo oba pakovanja) italijanskog i srpskog plazma keksa i mogu reci da mi je ukusniji keks iz Pozarevca. Mozda je subjektivan dozivljaj ali Bambi je zakon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.