Korišćeno ulje i mast za kuvanje nikada ne bi trebalo bacati u odvod - evo zašto

Verovatno ste barem jednom naišli na vest ili novinski članak koji upozorava na velike količine okamenjenog otpada koje nekontrolisano rastu u kanalizacijskim kanalima mnogih svetskih gradova.
Korišćeno ulje i mast za kuvanje nikada ne bi trebalo bacati u odvod - evo zašto
Foto: Pixabay
Ovaj neobični fenomen savremenog društva se na engleskom jeziku naziva "fatberg", a naziv označava okamenjenu masu otpadnih materija koja je u kanalizacijskom sistemu nastala kombinacijom nerazgradivih čvrstih materija, poput vlažnih maramica, i naslaga masti i ulja. Nekoliko istaknutih primera otkriveno je 2010-ih u Velikoj Britaniji, a u engleski jezik je ubrzo ušla i složenica fatberg, nastala od engleskih reči za mast (fat) i santu leda (iceberg).
Blok okamenjene masti dug 64 metra
Ovakve velike taloge je vrlo skupo ukloniti i njihova je pojava podstakla brojne kampanje podizanja svesti javnosti o vrstama otpada koje nikada ne smeju da završe u odvodu. Blok stvrdnute masti, ulja i vlažnih maramica duži od šest autobusa otkriven je u kanalizaciji nekoliko metara od mora u popularnom engleskom letovalištu u Devonu, a radnicima je bilo potrebno osam nedelja da iseku i uklone ovaj "fatberg" dug 64 metra.
 
Nauka se još nije dovoljno pozabavila ovim fenomenom, ali radna teorija je da masnoće za kuvanje u kanalizacijskom sistemu prolaze kroz proces koji se zove saponifikacija, što u osnovi znači da slobodne masne kiseline u kanalizacijskoj vodi reaguju s alkalnim solima i proizvode čvrstu materiju koja je u svojoj suštini sapun.
 
Skup poziv vodoinstalateru
 
Naravno, ovo je problem gradskih razmera i mogli biste pomisliti da ono malo ulja što ste izlili u sudoperu teško može napraviti razliku u poređenju s otpadom komercijalnih kuhinja i industrijskih proizvođača. Ipak, masnoće preostale od kuvanja mogu začepiti i vaše odvode, tako da vam jedino može pomoći vodoinstalater koji će to papreno naplatiti.
 
Kako sačuvati ulje za ponovnu upotrebu
 
Dobar deo masnoće koju koristimo za kuvanje može se sasvim sigurno iskoristiti više od jednog puta. Pri tome morate voditi računa o dve stvari, koliko se ulje zagrejalo tokom kuvanja i imate li neki plan za njegovo ponovno korišćenje. Pregrevanje ulja je najsigurniji način da ono postane neprikladno za dalju upotrebu. Ako ste koristili ulje da nešto brzo ispržite na jakoj vatri, najbolje je da ga bacite, ali ako ste ga koristili za dinstanje luka, sačuvajte ga i iskoristite ponovo.
 
Bez obzira na vrstu masnoće koju planirate da sačuvate, postupak je isti. Pustite da se malo ohladi, ali ne toliko da počne da se stvrdnjava, zatim uklonite sve čestice iz ulja tako da ga kroz cediljku procedite u posudu otpornu na toplotu. Ako je jako prljavo, obložite cediljkuo gazom ili iskoristite filter za kafu.
 
Kako baciti ulje i mast za kuvanje
 
Ako želite da bacite istrošenu mast za kuvanje, najbolji način da to učinite jeste da mast ulijete u posudu koja se može zatvoriti. Dobra je ideja iskorišćeno ulje izliti u praznu bocu od ulja.
  • Vojvođanin

    18.10.2022 19:15
    Kad tako pišete, da li postoji mesto gde može da se odloži korišćeno ulje? Da ima, nosio bih ga tamo.
  • Vera

    18.10.2022 09:12
    ulje
    Ovo je pisao neko ko ništa ne zna ni o ulju ni o kuvanju!. Ne mislim na ono što se dešava u kanalizaciji Vel. Britanije, nego o preporukama o ponovnoj upotrebi ulja. Poznato je odavno da je ponovna upotreba ulja izuzetno opasna, i da može da prouzrokuje nejteža oboljenja (npr. karcinom pankreasa). Neko ko je samo jednom pokušao nešto da skuva zna da se ulje za dinstanje luka koristi u maloj količini, da se luk u njemu omekša, da je to samo podloga za neko jelo, razno povrće, meso i sl. i da ne postoji apsoluno nikakva mogućnost da se ono ponovo koristi.
    Ponovo se može koristiti samo veća količina korišćena za prženje, inače najnezdraviji način pripremanja hrane, a takvo ulje ponovo korišćeno pravi je otrov!
    A sada glavno pitanje - zar je moguće da u redakciji niko ne zna ovako banalne i osnovne stvari, pa pusti ovakav tekst? Pa, izgleda da je moguće!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.