Na ove krokete se čeka 30 godina

Ako naručite kutiju smrznutih kobe goveđih kroketa iz Asahije, porodične mesare u gradu Takasago u prefekturi Hjogo u zapadnom Japanu, biće potrebno 30 godina pre nego što dobijete porudžbinu.
Na ove krokete se čeka 30 godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Osnovana 1926. godine, Asahija je decenijama prodavala mesne proizvode iz prefekture Hjogo – uključujući govedinu kobe – pre nego što je dodala goveđe krokete u godinama nakon Drugog svetskog rata, piše CNN, prenosi N1.
Ali tek početkom 2000-ih ove knedle pržene od krompira i govedine postale su internet senzacija, što je rezultiralo neverovatno dugim čekanjem sa kojim se kupci sada suočavaju.
"Počeli smo da prodajemo naše proizvode onlajn 1999. godine. U to vreme smo ponudil 'Extreme Croquettes' kao probu", objašnjava Šigeru Nita, treća generacija vlasnika Asahija.
 
Odrastao u Hjogu, Nita je sa svojim ocem posećivao lokalne rančeve i aukcije govedine od malih nogu. Radnju je preuzeo od oca 1994. godine kada je imao 30 godina.
 
Nakon što je nekoliko godina eksperimentisao sa e-trgovinom, shvatio je da kupci oklevaju da plate pozamašnu sumu za vrhunsku govedinu onlajn. Stoga je odlučio da krokete prodaje jeftinije.
 
"Napravili smo pristupačne i ukusne krokete koji demonstriraju koncept naše radnje kao strategiju da kupci uživaju u kroketima, uz nadu da će kupiti našu kobe govedinu nakon što je prvi put probaju", objašnjava on.
 
Da bi se ograničio finansijski gubitak na početku, Asahija je svake nedelje proizvodila samo 200 kroketa.
 
"Prodajemo govedinu koju uzgajamo od ljudi koje poznajemo. U našoj radnji se prodaje samo meso koje je proizvedeno u prefekturi Hjogo, bilo da je kobe govedina, kobe svinjetina ili piletina tađima. Takav je bio princip radnje i pre nego što sam postao vlasnik", kaže Nita.
 
Jeftina cena "Extreme Croquettes" je u suprotnosti sa kvalitetom sastojaka. Svakodnevno se prave sveži, bez konzervansa. Sastojci uključuju kobe govedinu sa A5 rangom i krompir sa lokalnog ranča. Nita kaže da je ohrabrio ranč da koristi kravlje đubrivo za uzgoj krompira. Stabljikama krompira će se zatim hraniti krave, i tako u krug.
 
Njegov jedinstveni koncept privukao je pažnju lokalnog stanovništva i medija. Kada se početkom 2000-ih pojavio izveštaj o Asahijinim kroketima, njihova popularnost je naglo porasla.
 
"Prestali smo da ih prodajemo 2016. jer je vreme čekanja postalo duže od 14 godina. Razmišljali smo da prekinemo porudžbine, ali smo dobili mnogo poziva sa zahtevom da nastavimo da ih nudimo", kaže Nita.
 
Asahija je nastavila da prima narudžbine za ove krokete 2017. godine, ali je podigla cenu.
 
"Ali od kada je počeo izvoz kobe govedine, cene junećeg mesa su se udvostručile, pa se nije promenila činjenica da proizvodnja kroketa pravi deficit", kaže Nita.
 
Proizvodnja je takođe povećana - sa 200 kroketa nedeljno na 200 kroketa dnevno.
 
"Govore nam da bi trebalo da zaposlimo više ljudi i brže pravimo krokete, ali mislim da nema vlasnika radnje koji zapošljava radnike i proizvodi više da bi napravio veći deficit...žao mi je što moraju da čekaju. Želim da pravim krokete brzo i pošaljem ih što pre, ali ako to uradim, radnja će bankrotirati", tvrdi on.
 
Na sreću, Nita kaže da otprilike polovina ljudi koji probaju krokete na kraju naruče kobe govedinu, tako da to zvuči kao dobra marketinška strategija.
 
Svaka kutija "Extreme Croquettes", koja uključuje pet komada, prodaje se za 18,40 dolara. 
 
Prodavnica šalje redovne njuzletere kupcima na listi čekanja i obaveštava ih o najnovijoj proceni isporuke. Nedelju dana pre datuma isporuke, prodavnica će još jednom potvrditi isporuku.
 
Kupci koji ovih dana dobijaju krokete naručili su ih pre oko 10 godina, navodi CNN.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

  • prefektura dedinje

    16.11.2022 19:58
    sledeće dve isporuke kroketa su ključne
  • Kokakole

    15.11.2022 09:54
    Ja više od 30 godina čekam da mi budemo normalno društvo, a samim tim i normalna država. Izgleda da ću pre krokete dočekati... Danas da ih naručim.
  • gapop

    15.11.2022 08:36
    kroketi
    fantastični i neverovatni japanci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Klasik turske kuhinje: "Imam se onesvestio"

Imam bayildi (imam se onesvestio) je jelo tradicionalne turske kuhinje. Njegov glavni sastojak je plavi patlidžan i pravi je jesenji gurmanluk koji krije vrlo zanimljivu priču.