Trikovi kako ne biste plakali dok sečete luk

Svakome ko je nekada seckao luk je dobro poznat osećaj nelagodnosti koji nam stvara usitnjavanje ove namirnice.
Trikovi kako ne biste plakali dok sečete luk
Foto: Pixabay
Prvo slede peckanje i svrab, a potom suze. Zašto ova zeljasta biljka, koja je ključni sastojak naših recepata u kuhinji prouzrokuje suze, otkriva Danas.
Kako navode, glavni krivac za ovu pojavu jeste mehanizam koji štiti luk od oštećenja. 
Kada se luk ošteti sečenjem, on oslobađa materije koje hemijskom reakcijom stvaraju nešto što se zove syn-propanethial-S-oksid, a što smeta našem oku. Suzne žlezde reaguju na ovu pojavu jer je registruju kao nešto što predstavlja potencijalnu opasnost po oko.
 
Među kuvarima je česta tema upravo seckanje luka i plakanje. Neki kažu da uporedo treba žvakati hleb, dok drugi kažu da treba disati na usta. Evo nekoliko saveta kako da se otarasite ove dosadne i neprijatne pojave.
 
Nosite naočare
 
Iako zvuči suludo, oni koji su probali da nose naočare dok seku luk kažu da ovaj trik radi. Pojedine kompanije čak nude posebne naočare za tu svrhu. Možda ćete osetiti nelagodnost u nosu, ali što se tiče suza, tu ste bezbedni. Takođe, ljudi koji nose kontaktna sočiva kažu da su primetili da im oči manje suze tokom seckanja luka. Sočiva pokrivaju rožnjaču i time blokiraju sva isparavanja i onemogućavaju drugim materijama da iritiraju oči. Zamenite naočare sočivima i više nećete imati problema sa seckanjem luka.
 
Koristite oštar nož
 
Kada sečete luk, najvažnije je da to radite oštrim nožem. Što je rez precizniji, to luk luči manje enzima koje naše oko prepoznaje kao potencijalnu opasnost, zbog čega stvara suze.
 
Koristite maslinovo ulje
 
Jedna baka na društvenoj mreži TikTok je podelila trik kako iseći luk, a da vam oči ne zasuze. "Magičan sastojak" je svakako maslinovo ulje koje će uz oštar nož pomoći pri seckanju bez posledica.
 
"Potreban vam je zaista dobar i oštar nož. Premažite ga maslinovim uljem, a zatim iseckajte luk. Videćete, nema suza", objasnila je ona.
 
Potopite luk u vodu
 
Pre nego što odlučite da spremite neko ukusno jelo, uklonite zaštitnu ljusku luka, a potom ga potopite u vodu. Brojna svedočenja pokazuju da voda iz luka izvlači jedinjenja koja su odgovorna za suze, te ćete biti u prilici da ga usitnite bez problema.
 
Žvaćite
 
Kuvari kažu da je ova metoda efikasna u otklanjanju tegoba prouzrokovanih seckanjem luka. Bilo da je u pitanju žvaka, hleb ili neka druga namirnica, grickanje, prema rečima mnogih kuvara, pomaže u tome.
 
Stavite luk u zamrzivač
 
Ukoliko luk stavite u zamrzivač na 30 minuta ili u frižider na dva sata pre seckanja, oči će vas manje peći. Takođe, možete da ga stavite i u vrelu, proključalu vodu na nekoliko sekundi, a dasku za sečenje blago natopite sirćetom.

Teme

Luk
  • Харалампије

    17.11.2022 05:43
    Заштитне АДР наочаре

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.