
Klasik turske kuhinje: "Imam se onesvestio"
Imam bayildi (imam se onesvestio) je jelo tradicionalne turske kuhinje. Njegov glavni sastojak je plavi patlidžan i pravi je jesenji gurmanluk koji krije vrlo zanimljivu priču.

Foto: Pixabay
Kako piše City magazin, legenda koja je povezana sa ovim jelom govori da ime samog jela, imam bayildi, što u prevodu sa turskog znači onesvešćeni imam, potiče još iz davne prošlosti. Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo sa patlidžanom, koji je punjen lukom, paradajzom i belim lukom. Poslužila je jelo svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo da je pao u nesvest od oduševljenja.
Druga legenda povezuje imam bayildi sa drugim imamom koji se onesvestio, ne zbog ukusa jela, već zbog količine maslinovog ulja koje je potrošila njegova supruga.
Nezavisno od toga, imam bayildi je izuzetno ukusno jelo.
Prema tradicionalnom receptu za imam bayildi, u patlidžanu treba napraviti zareze koji se napune dinstanom omekšalom šargarepom, lukom i paradajzom. Kod nas je recept modifikovan, pa su patlidžani obično presečeni na pola po dužini (kao čamci) i onda napunjeni tradicionalnim nadevom od povrća, u nekim verzijama i mlevenim mesom, pa zapečeni.
Recept:
Jelo možete spremati kako treba, tj. možete da pržite plavi patlidžan. Druga varijanta je da ga dobro namažete maslinovim uljem i ispečete u rerni. Svakako da je originalna priprema ukusnija.
Sastojci:
– 4 plava patlidžana
– 250 ml maslinovog ulja
– 3 srednja crna luka
– 1 veća zelena paprike
– 8 čenova belog luka
– 2 srednja paradajza
– ½ veze peršuna
– 1 kašika šećera
– so (40 g za potapanje patlidžana + za fil)
– biber
– čili, po želji
– oko 200 ml soka od paradajza
Priprema:
Skinite listove s plavog patlidžana, ali ostavite dršku. Ljuštilicom skinite koru, tako da se naprave "zebra štrafte". Sipajte u litar vode 40 g soli, pa ostavite patlidžan u slanoj vodi oko 30 minuta. Nakon toga, osušite ga ubrusima. Zagrejte 200 ml maslinovog ulja i patlidžan pržite dok ne postane zlatan.
Za to vreme, isecite luk na tanke polumesece. Tanko nasecite papriku. Naseckajte beli luk. Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice. Na 50 ml maslinovog ulja prvo pržite crni luk, zatim dodajte papriku i beli luk – a na kraju paradajz. Začinite solju, šećerom, biberom i čilijem – zatim sipajte 200 ml vode. Sve neka se kuva na srednjoj temperaturi oko 20-30 minuta. Kad je gotovo i prohladi se, dodajte i peršun.
Plavi patlidžan stavite u posudu za pečenje i rasecite na pola – ali ne do kraja. Tek da se napravi "džep" koji se puni proprženim povrćem. Ostatak tečnosti i povrća se malo izgnječi ili izblenda, pa prelije preko punjenih patlidžana.
Jelo se peče na 170-175 stepeni oko 30-40 minuta. Servira se ili mlako ili hladno.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Jestivo ulje iz Srbije zabranjeno na Kosovu
04.02.2023.•
8
Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, preduzetništva i industrije Kosova (MIPT) zabranila je privrednom operateru da na Kosovu prodaje jestivo ulje koje je uvezao iz Srbije.
Zašto paradajz više nema ukus?
03.02.2023.•
29
Kad ste poslednji put osetili pravi, intenzivan ukus paradajza?
Ideja za nedeljni ručak: Francuski svinjski kotleti sa sosom od pečuraka
03.02.2023.•
1
Francuski svinjski kotleti sa sosom od pečuraka je klasičan obrok koji će sigurno zadovoljiti svakoga.
Loše po zdravlje ako voda za kafu dva puta proključa
02.02.2023.•
1
Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj, često nam se desi da je se setimo tek kada gotovo sva voda nestane.
Prodaja nemačkog piva ponovo porasla, ukupan izvoz i dalje smanjen
01.02.2023.•
0
Prodaja nemačkog piva porasla je 2022. godine, pošto su nemačke pivare dve godine bile pogođene merama ograničenja uvedenim zbog kovida-19, ali je i dalje manja nego pre pandemije.
Koliko banana smete da pojedete u toku dana: Savet je - ne više od dve
31.01.2023.•
6
Da li i koliko su banane zdrave za naš organizam?
Četiri vrste sira koje možete jesti iako imate visok holesterol
31.01.2023.•
1
Visok nivo holesterola doprinosi razvoju srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti.
EU odobrila insekte za ishranu - nisu svi oduševljeni
31.01.2023.•
6
Sve duža lista proizvoda od insekata, poput brašna od kućnih cvrčaka čija je komercijalna prodaja dozvoljena prošle sedmice u Evropi, izaziva burna negodovanja potrošača.
Kako slanina utiče na zdravlje i da li je moguća alergijska reakcija na nju?
30.01.2023.•
5
Slanina je u jednom periodu nepravedno izbačena sa liste dobrih namirnica, međutim novija istraživanja joj idu u prilog.
Komplet lepinja specijalitet zapadne Srbije: Zamaste se i prsti i brada i sve, ali se uživa
29.01.2023.•
4
Međunarodni kulinarski magazin "Tejst atlas" objavio je listu najboljih jela iz Srbije, a na prvom mestu se našla komplet lepinja.
Gde je najbolja hrana na svetu?
29.01.2023.•
6
Proglasiti neko mesto najboljom gastrodestinacijom na svetu nije nimalo lak posao, tim više što je jako teško odrediti kriterijume.
U australijskim restoranima brze hrane i meso ugroženih vrsta ajkula
28.01.2023.•
1
Istraživači sa Univerziteta Adelejd otkrili su da se meso četiri ugrožene vrste, uključujući dugonosu mako ajkulu i glatku čekićarku, prodaje u nekim restoranima brze hrane u Južnoj Australiji.
Ukusan namaz od kikirikija i tunjevine
28.01.2023.•
0
Posni namaz od kikirikija i tunjevine odlično će se uklopiti u mnoge obroke.
VIDEO Nutela pahuljica - recept od dva sastojka sa TikToka, nije mu odolela ni Ana Ivanović
27.01.2023.•
2
Hladni snežni vikend pred nama je idealna prilika da napravite Nutela pahuljicu, viralni slatkiš sa TikToka koji se pravi od samo dva sastojka.
Pica rekordno poskupela u Italiji, najveći skok u ceni mocarele
26.01.2023.•
1
Cena popularne pice margarite u Italiji skočila je za skoro 30 odsto u odnosu na decembar prošle godine.
VIDEO: Recept za pitu sa sirom od kukuruznih pahuljica hit na internetu
26.01.2023.•
0
Donosimo vam recept koji je trenutno totalni hit.
Pivo će morati da poskupi u Nemačkoj jer rastu troškovi
24.01.2023.•
1
Nemci treba da se spreme za novo poskupljenje piva, jednog od omiljenih pića u toj zemlji.
Kako da napravite najukusniju urnebes salatu
24.01.2023.•
3
Uz koje god jelo da servirate urnebes nećete pogrešiti.
VIDEO: Napravljena najveća pica na svetu - ima 68.000 parčadi
22.01.2023.•
1
"Pizza Hut" i američki jutjuber Erik "Airrack" Deker udružili su snage kako bi napravili najveću picuu na svetu, a rezultat je jelo koje zauzima površinu od 1.299 metara kvadratnih.
Zanimljivosti o jabukama koje možda ne znate
22.01.2023.•
1
Smatra se da je jabuka kultivisana pre najmanje 4.000, a najviše 10.000 godina u planinama centralne Azije, odakle je stigla do Evrope.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar