Klasik turske kuhinje: "Imam se onesvestio"

Imam bayildi (imam se onesvestio) je jelo tradicionalne turske kuhinje. Njegov glavni sastojak je plavi patlidžan i pravi je jesenji gurmanluk koji krije vrlo zanimljivu priču.
 Klasik turske kuhinje: "Imam se onesvestio"
Foto: Pixabay

Kako piše City magazin, legenda koja je povezana sa ovim jelom govori da ime samog jela, imam bayildi, što u prevodu sa turskog znači onesvešćeni imam, potiče još iz davne prošlosti. Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo sa patlidžanom, koji je punjen lukom, paradajzom i belim lukom. Poslužila je jelo svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo da je pao u nesvest od oduševljenja.

Druga legenda povezuje imam bayildi sa drugim imamom koji se onesvestio, ne zbog ukusa jela, već zbog količine maslinovog ulja koje je potrošila njegova supruga.
 
Nezavisno od toga, imam bayildi je izuzetno ukusno jelo.
Prema tradicionalnom receptu za imam bayildi, u patlidžanu treba napraviti zareze koji se napune dinstanom omekšalom šargarepom, lukom i paradajzom. Kod nas je recept modifikovan, pa su patlidžani obično presečeni na pola po dužini (kao čamci) i onda napunjeni tradicionalnim nadevom od povrća, u nekim verzijama i mlevenim mesom, pa zapečeni.
 
Recept:
 
Jelo možete spremati kako treba, tj. možete da pržite plavi patlidžan. Druga varijanta je da ga dobro namažete maslinovim uljem i ispečete u rerni. Svakako da je originalna priprema ukusnija.
 
Sastojci:
 
– 4 plava patlidžana
– 250 ml maslinovog ulja
– 3 srednja crna luka
– 1 veća zelena paprike
– 8 čenova belog luka
– 2 srednja paradajza
– ½ veze peršuna
– 1 kašika šećera
– so (40 g za potapanje patlidžana + za fil)
– biber
– čili, po želji
– oko 200 ml soka od paradajza
 
Priprema:
 
Skinite listove s plavog patlidžana, ali ostavite dršku. Ljuštilicom skinite koru, tako da se naprave "zebra štrafte". Sipajte u litar vode 40 g soli, pa ostavite patlidžan u slanoj vodi oko 30 minuta. Nakon toga, osušite ga ubrusima. Zagrejte 200 ml maslinovog ulja i patlidžan pržite dok ne postane zlatan.
 
Za to vreme, isecite luk na tanke polumesece. Tanko nasecite papriku. Naseckajte beli luk. Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice. Na 50 ml maslinovog ulja prvo pržite crni luk, zatim dodajte papriku i beli luk – a na kraju paradajz. Začinite solju, šećerom, biberom i čilijem – zatim sipajte 200 ml vode. Sve neka se kuva na srednjoj temperaturi oko 20-30 minuta. Kad je gotovo i prohladi se, dodajte i peršun.
 
Plavi patlidžan stavite u posudu za pečenje i rasecite na pola – ali ne do kraja. Tek da se napravi "džep" koji se puni proprženim povrćem. Ostatak tečnosti i povrća se malo izgnječi ili izblenda, pa prelije preko punjenih patlidžana.
 
Jelo se peče na 170-175 stepeni oko 30-40 minuta. Servira se ili mlako ili hladno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.