"Batut" savetuje: Ne idite na slavu praznog stomaka, uz rusku salatu jedite još neku, posle šetajte

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" ukazao je u tekstu "Kаkо slаvsku trpеzu učiniti zdrаviјоm" da na slavski ručak ili večeru ne treba ići "praznog stomaka".
"Batut" savetuje: Ne idite na slavu praznog stomaka, uz rusku salatu jedite još neku, posle šetajte
Foto: Pixabay
Kako kažu u Batutu, prethodni obroci u toku dana treba da budu lagani.
"Prva dva obroka treba da budu lagana, da se sastoje od žitarica, voća, povrća i ove obroke nikako ne bi trebalo preskočiti", istakao je Batut.
Ukazujući da se se slavska trpeza sastoji od jake hrane, te da čovek može uneti i duplo više kalorija nego što je potrebno, Institut ukazuje da se za jednom slavskom trpezom unese više "obroka" koji bi se inače rasporedili na nekoliko dana.
 
Preporuka je i da bi gosti trebalo da razmisle kako da budu umereni.
 
"Dа nе uvrеdimо dоmаćinа, а dа sе nе prејеdеmо, trеbа оdаbrаti mаnjе kоličinе nеkоlikо јеlа", savetuju stručnjaci Instituta.
 
Preporuka je da se uz salatu s majonezom pojede i zelena salata, salata od šargarepe, celera, cvekle sa malo maslinovog ulja, a da se pored krompira doda povrće.
 
Batut je u tekstu objavljenom uoči sezone takozvanih "zimskih slava", istakao da posle obilnog slavskog ručka ili večere treba prošetati kako bi se lakše svarila hrana, a da narednog jutra ne bi trebalo preskočiti doručak. 

Teme

Slava
  • Обсервер

    20.12.2022 12:39
    Превентива
    У неким земљама ЕУ је нагло нестала *Руска'* салата !? Шта им би?
  • Nikola

    20.12.2022 00:52
    e, bas hocu
    da sto vise pojedem i popijem u tudjoj kuci, ko sto su decenijama razne grebatorske stipse svih boja radile u mojoj bez da su ikad obraza imale da ne zloupotrebe gostoprimstvo a kamoli da ga uzvrate.
    Ni posao, ni pare, ni bilo sta od njih,samo davaj,davaj,davaj. I to se odnosi na sve nacionalnosti,politikanske hobiste,njihove babe-devojke, dezurne bircug drukare i salom-pajsere koje znam.
    Ko mi dodje na slavu a kaze da posti kroz zatvoren prozor. Ko dodje praznih ruku bolje da nije ni dosao. A pop ako nije iz komsiluka bar 3 generacije unazad neka bar nauci ekavicu.
    Lekarima za kraj savetujem da se ne kljukaju lekovima nego da me na slavu pozovu. Stipse beskorisne.
  • Teča

    19.12.2022 20:44
    @MiRa
    Bravo za komentar! Naporni su sa tim savetima, ljudi idu na slavu da se druže i da se opuste, ne da broje kalorije i da grickaju travke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće