Stručnjak za rakiju: Sada treba zaštititi tehnologiju i geografsko poreklo šljivovice

Profesor Ninoslav Nikićević rekao je da je presrećan što je srpska šljivovica uvrštena na UNESKO-vu listu svetske nematerijalne baštine.
Stručnjak za rakiju: Sada treba zaštititi tehnologiju i geografsko poreklo šljivovice
Foto: Pixabay (ilustracija)

Naglasio je da sada treba uložiti napor da se zaštite tehnologija pravljenja i geografsko poreklo.

"Nije ni malo lako doći na UNESKO-vu listu i, koliko sam video, to je zasad jedino alkoholno piće na njoj. Mi smo to uspeli iz drugog puta, prvi put smo konkurisali 2013. godine, ali je dokumentacija bila nezgrapno napisana, pa nismo uspeli", rekao je Nikićević.

On je naglasio da smo "dobili samo prvo poluvreme" i da sada predstoji "drugo poluvreme", kako bi srpska šljivovica bila zaštićena.
 
"Drugo poluvreme je da zaštitimo tehnologiju i geografsko poreklo na međunarodnom nivou, jer kad nemate zaštićenu tehnologiju, druge zemlje, Hrvatska, Nemačka, Češka, Slovačka, proizvode šljivovicu prepečenicu, a to ne sme da se radi sa konjakom, tekilom ili kalvadosom, jer je Francuska zaštitila šampanjac, kalvados, armanjak i konjak kao svoja pića", napomenuo je Nikićević.
 
On je, kao naš najveći stručnjak za rakiju, naglasio da srpska šljivovica spada u sam svetski vrh kvaliteta.
 
"Šljivova prepečenica je jedno od tri najsavršenija jaka alkoholna pića na svetu. Druga dva su čuveni francuski konjak i određeni tipovi škotskog malt viskija", objasnio je Nikićević.
 
Dodao je da se prava šljivova rakija pravi od šljiva starih sorti požegača ili crvena ranka, ali da su pogodne i čačanske selekcije šljive, valjevska šljiva i duge stare sorte.
 
Nikićević je naveo da se prevreli kljuk od šljive peče isključivo u bakarnom kazanu i da se nakon dobijanja prov destilata rakije on obavezno prepeče.
 
"Destilat šljivovice od 65 stepeni stavite u bure od hrasta kitnjaka ili lućnjaka i mora da prođe četiri do pet godina da bi se formirao taj plameniti miris i aroma koji zovemo buke. Bilo je slučajeva da je i dudovo bure davalo korektan kvalitet odležavanja, ali samo kod šljivovice", istakao je.
 
Dodao je da se odležavanje obavlja u hrastovim buradima do 1.000 litara ili u bačvama čija zapremina je veća od 1.000 litara, a da se na kraju dobije prepečenica snage od 16 do 18 gradi, odnosno sa 40 do 45 procenata alkohola.
 
Nikićević je objasnio da, osim šljivovog, u buradima mogu da stare još destilati od dunje i jabuke, naročito ako je dobijen iz soka kao što se pravi kalvados, zatim lozova i komova rakija.
  • Čardaklija

    02.01.2023 09:51
    Rakija
    Mnogi rakijaši u šali umeju da kažu da postoji šljiva i ostalo voće. Ona zaista jeste kraljica rakija, ali rakije od drugog voća kao i grožđa umeju da budu sjajne kada se celokupan postupak od nege zemljišta pod voćem pa sve do čašice obavi na odgovarajući način.
    Ima toliko mnogo načina da se upropasti proces proizvodnje, da je filosofija proizvodnje rakije slična vrhunskom tenisu, pobeđuje onaj koji napravi najmanje grešaka.
    Živeli!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.