Bez te biljke nema prave tekile, glavnog sastojka koktela "margarite".
Prema podacima Američkog udruženja destilerija alkoholnih pića, prošle godine su tekila i meskal bili ekonomski najbrže rastuća kategorija žestokih pića, prenosi CNN.
Naučnici iz celog sveta su predočili da će nestašica vode izazvana klimatskim promenama i ubuduće vršiti ogroman pritisak na proizvođače prehrambenih proizvoda, a vino i žestoka pića, nažalost, nisu izuzeti iz ove prognoze.
Studija iz 2019. godine pokazala je da klimatska kriza, uzgoj stoke i prekomerna ispaša i druge privredne aktivnosti mogu da poremete i uzgoj i distribuciju agave, glavnog sastojka tekile.
Iako je ta biljka otporna na sušu i uspeva po vrućem vremenu sa malo ili bez vode, Omandžana Gosvami, naučnica za hranu i životnu sredinu iz Unije zabrinutih naučnika, kaže da je životni ciklus agave previše krhak i ne može da izdrži velike vremenske promene.
"Nažalost, klimatski efekti nisu linearni. Ekstremne vremenske prilike u kombinaciji sa nepredvidljivošću čine da je teško predvideti u kom pravcu će se kretati uzgoj agave u budućnosti", dodala je Gosvamijeva.
Nacionalni dan koktela margarita proglasio je 1971. godine američki predsednik Ričard Nikson da bi se odala počast omiljenom koktelu Amerikanaca.
Koktel margarita, nastao 1938. godine u Meksiku, pravi se od tekile i soka od limete i u Americi se smatra omiljenim pićem za zabavu.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar