Najgora hrana za večeru: Povećava otpornost na insulin i usporava metabolizam

Znamo da postoje određene namirnice koje ne treba jesti ujutro, ali mnogi ne uzimaju u obzir koliki uticaj na naše telo ima večera.
Najgora hrana za večeru: Povećava otpornost na insulin i usporava metabolizam
Foto: Pixabay
Neke vrste hrane usporavaju metabolizam i povećavaju otpornost na insulin.
Doktorka Andrea Maksim i dijetetičarka Trista Best kažu da su testenina i pržena piletina najgora hrana koju možemo pojesti uveče. Zašto? Evo objašnjenja.
Testenina
 
Maksim upozorava da testenina može usporiti metabolizam i otežati proces mršavljenja.
 
"Testenina na bazi pšenice povisiće nivo insulina i izazvati upalu. Pšenica u testenini je prirodno upalna i telo je ne vari dobro. Upala dovodi do nadutosti, koja može uzrokovati zadržavanje vode. Gustina ugljenih hidrata povećava insulin, što povećava nivo šećera u krvi i uzrokuje taloženje masti", pojasnila je.
 
Zato treba izbegavati testeninu na bazi pšenice i izabrati zdravije verzije. Testenina od leblebija je zdrava alternativa jer ima više vlakana, proteina i zdravog skroba. Takođe nema glutena i sadrži puno manje ugljenih hidrata.
 
Pržena piletina
 
Još jedan popularan večernji obrok koji može usporiti metabolizam i povećati otpornost na insulin jeste pržena piletina. 
 
"Pržena piletina može biti upalna jer se priprema s većim količinama nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka. Jedan od najštetnijih sastojaka je ulje koje se koristi za prženje. Kad se piletina prži u dubokom ulju, apsorbuje ga i toplota može uzrokovati stvaranje štetnih spojeva, koji se povezuju s hroničnim bolestima srca i rakom", tvrdi Best.
 
Ako pravimo pohovanu prženu piletinu, meso valjamo u brašno i prezle, često napravljene od rafinisanih žitarica.
 
"Ovi rafinisani ugljeni hdirati, slični onima koji se nalaze u testenini, lišeni su gotovo svih vlakana i hranjivih materija. Dakle, ne pružaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost, ali su puni kalorija. Rafinisani ugljeni hidrati takođe mogu uzrokovati brze skokove nivoa šećera u krvi. To može doprineti upalama i insulinskoj rezistenciji, što su faktori rizika za hronične bolesti", istakla je.
  • Zika zivac

    28.03.2023 08:19
    ?
    Moze i ovako :" doruckuj sam, rucak podeli a veceru daj nepritelju." Uskoro ce hrana i voda biti za veliku vecinu misaona imenica. Iskreno licno me ne dotice,polako segasim a i onako mnogo toga ne semem, ali zivim kako hocu.
  • bns

    28.03.2023 08:14
    budalaštine
    Obožavam ovakve savete koji ni čemu ne služe.Ko imalo zna hemiju, razume o čemu govorim.
    Krećite se ljudi i polovina zdravstveni problema je prevenirana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.