Najgora hrana za večeru: Povećava otpornost na insulin i usporava metabolizam

Znamo da postoje određene namirnice koje ne treba jesti ujutro, ali mnogi ne uzimaju u obzir koliki uticaj na naše telo ima večera.
Najgora hrana za večeru: Povećava otpornost na insulin i usporava metabolizam
Foto: Pixabay
Neke vrste hrane usporavaju metabolizam i povećavaju otpornost na insulin.
Doktorka Andrea Maksim i dijetetičarka Trista Best kažu da su testenina i pržena piletina najgora hrana koju možemo pojesti uveče. Zašto? Evo objašnjenja.
Testenina
 
Maksim upozorava da testenina može usporiti metabolizam i otežati proces mršavljenja.
 
"Testenina na bazi pšenice povisiće nivo insulina i izazvati upalu. Pšenica u testenini je prirodno upalna i telo je ne vari dobro. Upala dovodi do nadutosti, koja može uzrokovati zadržavanje vode. Gustina ugljenih hidrata povećava insulin, što povećava nivo šećera u krvi i uzrokuje taloženje masti", pojasnila je.
 
Zato treba izbegavati testeninu na bazi pšenice i izabrati zdravije verzije. Testenina od leblebija je zdrava alternativa jer ima više vlakana, proteina i zdravog skroba. Takođe nema glutena i sadrži puno manje ugljenih hidrata.
 
Pržena piletina
 
Još jedan popularan večernji obrok koji može usporiti metabolizam i povećati otpornost na insulin jeste pržena piletina. 
 
"Pržena piletina može biti upalna jer se priprema s većim količinama nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka. Jedan od najštetnijih sastojaka je ulje koje se koristi za prženje. Kad se piletina prži u dubokom ulju, apsorbuje ga i toplota može uzrokovati stvaranje štetnih spojeva, koji se povezuju s hroničnim bolestima srca i rakom", tvrdi Best.
 
Ako pravimo pohovanu prženu piletinu, meso valjamo u brašno i prezle, često napravljene od rafinisanih žitarica.
 
"Ovi rafinisani ugljeni hdirati, slični onima koji se nalaze u testenini, lišeni su gotovo svih vlakana i hranjivih materija. Dakle, ne pružaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost, ali su puni kalorija. Rafinisani ugljeni hidrati takođe mogu uzrokovati brze skokove nivoa šećera u krvi. To može doprineti upalama i insulinskoj rezistenciji, što su faktori rizika za hronične bolesti", istakla je.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Zika zivac

    28.03.2023 08:19
    ?
    Moze i ovako :" doruckuj sam, rucak podeli a veceru daj nepritelju." Uskoro ce hrana i voda biti za veliku vecinu misaona imenica. Iskreno licno me ne dotice,polako segasim a i onako mnogo toga ne semem, ali zivim kako hocu.
  • bns

    28.03.2023 08:14
    budalaštine
    Obožavam ovakve savete koji ni čemu ne služe.Ko imalo zna hemiju, razume o čemu govorim.
    Krećite se ljudi i polovina zdravstveni problema je prevenirana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.